"Två tydliga krafter mot varandra"

Fonder Konflikten mellan USA och Kina kommer att bestå i många år. Och en vinnare på det är Indien. Det säger Catherine Yeung, investeringsdirektör på fondförvaltaren Fidelitys Hongkong-kontor.

”Man kan se förhandlingarna kring handelsavtalet mellan USA och Kina som ett schackspel. Men oavsett om det blir en kortsiktig lösning och demokraterna vinner presidentvalet i USA, så är relationen mellan länderna förändrad. De närmaste åren kommer konkurrensen mellan ländernas att öka, samarbetsviljan minska och det blir sannolikt mer konflikt. Vi har två tydliga krafter mot varandra: Make America great again och Kina 2025 är svårförenliga och det kan bli en ny norm”, säger Catherine Yeung som är specialist på Asieninvesteringar med bas i Hongkong hos den globala fondförvaltaren Fidelity.

Catherine Yeung

”Det är också tydligt att de kinesiska konsumenternas beteende håller på att förändras i spåren på handelskriget. De föredrar idag i allt större utsträckning att köpa produkter från kinesiska producenter. Det kan vara för att kinesiska bolag förstår deras efterfrågan bättre och har slutat kopiera varumärken från väst. Och de är i många fall billigare än produkter från västerländska konkurrenter. Det ser man tydligt i rankingen av de tio populäraste varumärkena i Kina mellan åren 2017 och 2018. 2017 var det bara två kinesiska varumärken på listan, ett år senare är det bara tre västerländska varumärken kvar och resterande är kinesiska.

Enkel produktionen flyttar från Kina

”Handelskonflikten skapar stor osäkerhet hos bolagen i Asien, särskilt i Kina. De bolag som idag tjänar mycket pengar investerar inte, för man vet inte hur framtiden kommer att se ut. Och sannolikt diversifierar bolagen sin tillverkning genom att flytta ut mycket av tillverkning från Kina till andra länder. De flyttar till Vietnam, Thailand och Malaysia som blir vinnare. Men det är inte så lätt att flytta och ändra i produktions- och underleverantörskedjorna, som fungerat sedan decennier. Förändringarna gör att det blir dyrare för den globala konsumenten när produktionen flyttar ut från Kina och slutpriserna blir högre.”

”Den största vinnare när industriproduktion flyttar ut från Kina tror vi kan bli Indien. Det är en trend som startade före handelskonflikten och är i linje med Kinas mål 2025, att kliva upp i produktionskedjan och ha en mer avancerad produktion. Kina har mer eller mindre tackat nej till enkel industriproduktion under flera år.”

”Indien har flera fördelar, bland annat en väldigt ung befolkning där halva befolkningen är arbetsför. Premiärminister Modi behöver skapa runt en miljon jobb per månad för att hålla stora delar av den outbildade unga befolkningen sysselsatt. Kan Indien skapa bättre infrastruktur, mindre regleringar och göra det lättare för utlänningar att skapa affärer i Indien, så kan Indien helt klart bli vinnare när bolagen diversifierar sin tillverkning från Kina.”

Investeringsflöden till Asien

”Investerarna i väst är fortfarande underviktade tillväxtmarknaderna, Asien och Kina. Men nu händer det något intressant. För nu fortgår inkluderingen av kinesiska A-aktier i flera olika aktieindex, vilket gör att utländska investerare börjar handla den typen av aktier. Det är noterbart att särskilt de europeiska investerarna har en klar undervikt i Kina och kinesiska A-aktier. Europeiska institutioner ligger efter här, men spås börja investera mer i Kina på sikt.”

”Vi har observerat att de investerare som redan hittat till kinesiska aktier, gärna koncentrerar sina investeringar till vad vi kallat Teddy Bear Index. Det är ett fåtal aktier som investerarna gärna äger. Aktier som de helt enkelt kramar om. Det är stora kända bolag som försäkringsbolaget Ping-An och AIA. Aktier som varit vinnare de senaste åren och fortsätter stiga. Men frågan är när det kommer en vändning i kurserna. Har du varit en förvaltare av medelstora kinesiska bolag har du haft en ganska svag utveckling när de stora bolagsvinnarna fortsatt stiga. Vi tycker det är lite förvånande att investerare inte vågat köpa högutdelande kinesiska värde- och kvalitetsbolag - frågan är när det vänder.”

Hongkongbörsen och demonstrationerna

”Investerarnas sentiment har påverkats negativt av demonstrationerna i Hongkong. Alibaba har ställt in sin stora sekundärlistning på Hongkongbörsen. Och antal börsintroduktioner i år har minskat betydligt. Men det finns en stor pipeline med bolag som vill göra börsintroduktion på Hongkong-börsen. Det kommer att komma många hälso- och läkemedelsbolag, nu när Hongkong-börsen tagit bort vinstkraven för börsintroducerade bolag.”

BAT-bolagen

”Vi tror att Baidu är långt efter Alibaba och Tencent idag, och kommer att bli omsprungna av ByteDance. ByteDance är inte börsnoterat ännu, men sannolikt kommer det till börsen under 2020. Bolaget har den sociala plattformen TikTok som är väldigt populär hos den yngre befolkningen. TikTok har idag 900 miljoner kinesiska användare och över 500 miljoner användare internationellt. De har även en sökmotor som tar stora marknadsandelar från Baidu.”

Den kinesiska landsbygdskonsumtionen

”Alibaba är den stora e-handelsjätten och marknaden följer deras nysatsningar noga. Så fort de går in på en ny marknad blir de marknadsledare och tar bort den största delen av konkurrensen. Alibabas senaste satsning är på landsbygds konsumtion. Det finns 600 miljoner landsbygdskineser. Det som är intressant är att befolkningen på landsbygden spenderar mer relativt sätt än befolkningen i storstäder. Och landsbygdskonsumenten har den starkaste tillväxten. Allt fler bolag fokuserar nu på landsbygdskonsumenterna.”

Konsumtionen i Kina driver BNP-tillväxt

”Om konsumenterna ska dra ett allt större lass av BNP i framtiden, bygger det på att de i grunden måste har en trygg pension och bra hälsovård. Då först kan kineserna minska sitt sparande och våga öka konsumtionen. Det händer mycket och vi tror att de blir en pensionsreform i Kina.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -