Investerarna tror på tillväxtaktier

Fonder Den senaste månaden har riskaptiten stigit marginellt hos de globala investerarna. Det visar den senaste investerarenkäten från en amerikanska storbank.

Det fortsatta handelskriget fortsätter att vara en så kallad nyckelfaktor som ligger som en våt filt över den globala finansmarknaden. Man är också fortsatt orolig över bolagens vinstutveckling och en förnyad recessionsoro har satt sina spår i sentimentet.

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 september.

"Investerarna är fortsatt positiva och den senaste månaden har riskaptiten ökat marginellt. Finanspolitiska åtgärder skulle öka riskaptiten och optimismen betydligt", säger Michael Hartnett, chefsinvesteringsstrateg på BOFA Merrill Lynch.

Kassan

Investerarna har fortsatt att minska kassan från 5,1 procent till 4,7 procent. Och i juni var kassan på 5,7 procent, vilket är årets rekordnotering. Det som skulle få investerarna att verkligen minska kassan och öka optimismen är tydliga finanspolitiska åtgärder. Här pekar man ut Tyskland som ett nyckelland tillsammans med USA och Kina.

Den relativt stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – är man positiv så kan man säga att det finns torrt krut kvar. Historisk har det varit en köpsignal när nettokassan stiger över 4,5 procent som är 10 års snittet.

Landfördelning

Amerikanska aktier är populärast just nu och ökningen av övervikten den senaste månaden är den största sedan juni 2018. Samtidigt tar amerikanska aktier över som den intressantaste regionen från tillväxtmarknadsaktier. Att investera i Eurozonen har varit näst intill iskallt, men den senaste månaden har intresset fortsatt att öka från bottennoteringen som nåddes i januari.

Värt att notera är att intresset för tillväxtmarknadsaktier fortsätter att minska. En trend som pågått sedan mars 2019.

Branschfördelning

Trots de senaste veckornas sektorrotation från tillväxtaktier till värdeaktier, så tror en majoritet att tillväxtaktier kommer fortsätta att ha en högre avkastning än värdeaktier. Övervikten för teknikaktier är konstant den senaste månaden och är fortfarande den populäraste sektorn att övervikta.

Finanspolitik och handelskrig

Om det kommer stora finanspolitiska åtgärder så tror investerarna att värdeaktier kommer att dra mest fördel av det. Just finanspolitiska åtgärder ligger tillsammans med fortsatta Fed-sänkningar överst på listan över de faktorer som sannolikt har störst positiv påverkan på aktier.

En annan intressant observation är att stora delar av finansmarknaden tröttnat på handelskriget. Något som visar sig tydligt då runt 40 procent av de tillfrågade fondförvaltarna tror att handelskriget är det nya normala och ser ingen lösning på sikt.

Investerarnas recessionsoro är tillbaka och har nu nått den högsta sedan augusti 2009. 38 procent av de tillfrågade förväntar sig en recession det närmaste året.

Risk

Att vara investerad i amerikanska statsobligationer är fortfarande överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Att vara investerad i amerikanska teknikaktier intar en andra plats. Till den handelsstrategin har man nu adderat tillväxtaktier och tagit bort de kinesiska BAT-bolagen. Vi hittar även guld på en tredjeplats.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är fortsatt oron för potentiellt handelskrig, fast den har minskat under månaden. Det har varit det största hotet under i princip hela 2018 och 2019. Oron för att centralbankerna ska ha skygglappar och göra policymisstag ligger fortsatt högt upp som party-förstörare. Kvar högt på listan hittar även minskad kinesisk tillväxt som en tydlig riskfaktor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -