En defensiv Sverigefond

ANNONS Spiltan Aktiefond Stabil har levererat högre avkastning än Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar, till tydligt lägre risk på tre, fem och tio år. Avkastningen är resultatet av en defensiv strategi med stort fokus på risk.

Hej Erik Brändström, förvaltare av Spiltan Aktiefond Stabil. Berätta om fonden.

Jag har förvaltat Spiltan Aktiefond Stabil sedan fondbolaget startade 2002. Bäst beskrivs fonden som en defensiv Sverigefond skapad utifrån tanken på hur jag tycker en bra portfölj för långsiktigt sparande bör se ut.

Grunden i fonden, ungefär 50 procent, utgörs av så kallade värdebolag. Med värdebolag menar vi på Spiltan Fonder bolag som har en pålitlig ägarstruktur, stabil affärsmodell samt förmåga att dela ut pengar till aktieägarna. Värdebolagsaktierna har gett god avkastning i bra tider och de sjunker ofta mindre än renodlade tillväxtaktier i nedgångar, helt enkelt bolag man vill äga länge. Utöver värdebolagen har jag 35 procent investmentbolag för riskspridning och slutligen ungefär 15 procent noga utvalda företagsobligationer med bra ränta samt lågt belånade och trygga fastighetsbolag som ”kudde” när börsen är mer stökig.

Läs mer om Spiltan Aktiefond Stabil här

Och frågan som vi självklart vill ha svar på – Hur har det gått?

Fonden har gått bra. Resultatet av strategin är sedan fondens start 2002 en avkastning som varit högre än Stockholmsbörsen inklusive utdelningar men till betydligt lägre risk. Det är precis det som är min ambition, att leverera bättre avkastning än börsen inklusive utdelning till tydligt lägre risk.

Kan du nämna några exempel på bolag i fonden?

Jag gillar riktigt välskötta bolag med starka balansräkningar som har produkter eller tjänster som inte är så konjunkturkänsliga. Bolagen ska ha god intjäning och själva kunna sätta priset på sina produkter och på det sättet skapa aktieägarvärde och även kunna dela ut pengar till ägarna.  

Ett bolag som jag faktiskt haft i fonden sedan starten 2002 är Nibe med Gerteric Lindquist som både VD och storägare. Ett fantastiskt bolag som under många år legat helt rätt på sin marknad med sina produkter och har en bra ägarstruktur. Nibes värmepumpar har sedan många år tillbaka varit ett efterfrågat alternativ i omställningen från till exempel oljeuppvärmning av bostäder. Genom många lyckade uppköp har de växt till att idag vara ett globalt bolag och jag tror att tillväxtresan kommer att fortsätta många år till.

Beijer Ref är ett annat bolag vi på Spiltan Fonder är väldigt förtjusta i och som funnits länge i fonden. Det är en handelskoncern inriktad på kyla, kyldiskar och luftkonditionering. Beijer Ref har en väldigt stark marknadsställning och växer både av egen kraft och genom förvärv på en fragmenterad marknad, exakt det vi söker när vi investerar i bolag. Dessutom ligger de i framkant när det gäller omställningen mot mer hållbara köldmedel, en omställning som drivs av lagstiftningen på så väl nationell som internationell nivå.

Slutligen skulle jag vilja nämna Essity, som kom till börsen när SCA knoppade av hygienproduktsdelen. Bolaget har en stark marknadsposition med många starka varumärken vilket jag gillar och dessutom säljer de produkter vi alla använder. Även om bolaget påverkas av priser på insatsvaror är priskänsligheten låg. Essity har både gjort investeringar samt förvärv inom hälsoteknik för att ytterligare kunna förbättra och höja värdet på sina produkter. I mina ögon är Essity ett bra exempel på en defensiv aktie och därför passar den bra i Spiltan Aktiefond Stabil. Läs mer om fonden här.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -