Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Även idag kommer en del rapporter: Här är resultaten.

Whiskybolaget Mackmyra, listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -6,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (-3,6). Resultatet per aktie sjönk till -0:46 kronor (-0:29). Rörelseresultatet blev -3,6 miljoner kronor (-0,7).

Nettoomsättningen exklusive alkoholskatt steg till 19,4 miljoner kronor (19,1). Försäljningstillväxten var 1 procent (12).

"2019 års första kvartal blev Mackmyras sjuttonde kvartal i rad med omsättningstillväxt. En svag utveckling under kvartalets första del inom flera segment vägdes upp av en stark avslutning i mars", skriver bolaget.

Den 10 maj, när Mackmyra meddelade beslut om en nyemission på 53 miljoner kronor, uppgav bolaget att det första kvartalet enligt plan blir ett omställningskvartal med en högst marginell tillväxt och ett försämrat ebitda-resultat.

Mackmyra räknar med ett förbättrat kassaflöde och resultat från andra kvartalet.

I ett scenario där alla fasta och finansiella kostnader är oförändrade behöver Mackmyra omsätta cirka 120 miljoner kronor för att på nytt nå breakeven sett till kassaflöde.

"Vi säkerställer genom finansieringen att vi kan fortsätta vår starka tillväxtresa i Europa vilket är nyckeln till att nå detta breakeven. Vi kommer i närtid återkomma med mer detaljerad information och bakgrund dels i årsredovisningen för 2018 och dels i det prospekt som tas fram i samband med emissionen", skriver bolaget i delårsrapporten.

Skolföretaget Engelska skolan redovisar ett resultat efter skatt på 47,9 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (42,8). Resultatet per aktie uppgick till 1:19 kronor (1:07).

Rörelseresultatet blev 64,2 miljoner kronor (52,7) och rörelsemarginalen var 8,6 procent (8,3).

Nettoomsättningen uppgick till 743 miljoner kronor (632). Försäljningstillväxten var 17,5 procent, varav organiskt 10,5 procent.

Periodens kassaflöde var 3,1 miljoner kronor (70,5).

Odörkontrollbolaget Polygiene redovisar ett resultat efter skatt om -0,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (-1,7).

Rörelseresultat uppgick till -1,1 miljoner kronor (-2,0) och omsättningen till 16,7 miljoner (15,5).

"Årets två första månader inleddes mycket starkt med en tillväxttakt på över 40 procent, sedan följde dock en svag månad i mars. Vissa volymer tidigarelades säkert på grund av det kinesiska nyåret, men huvudanledningarna var dels att vi inte, som ifjol, fick in några stora textilorder under kvartalet, dels en lägre försäljning till våra distributörer", skriver bolagets vd Ulrika Björk i rapporten för det första kvartalet.

First North-listade Nicoccino, som utvecklar en rök- och tobaksfri nikotinprodukt, rapporterar på fredagsmorgonen ett nettoresultat om -1,3 miljoner kronor för det första kvartalet (-1,1). Liksom i det första kvartalet 2018 redovisas inga intäkter för kvartalet. Bolaget hade likvida medel om 12,8 miljoner kronor den 31 mars, mot 13,9 miljoner kronor vid årsskiftet.

Nicoccino framhåller i rapporten att det har inlett diskussioner med en potentiell samarbetspartner och att "diskussionerna fortlöper".

Bostadsbyggaren Besqab redovisar ett rörelseresultat på 10,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (36,1). Resultatet per aktie uppgick till 1:03 kronor (2:69).

Rörelseresultatet avser bolagets segmentsredovisning, vilket Besqab anser ger den mest rättvisande bilden av verksamheten.

Rörelsemarginalen var 4,6 procent (12,8), då intäkterna enligt segmentsredovisning uppgick till 232 miljoner kronor (282).

"Lägre försäljning i förhållande till färdigställandegrad och justering av priser i pågående projekt har haft negativ effekt på resultatet och rörelsemarginalen", skriver vd Anette Frumerie i en rapportkommentar.

 Besqab har byggstartat projektet Ekparken i Uppsala med 33 småhus efter "ett gott marknadsmottagande".

Det skriver Anette Frumerie i rapporten för det första kvartalet.

"Produktionsstart på Besqab innebär att vi har alla myndighetsbeslut klara, varför vi kan ge kunderna realistiska tidplaner redan från början och därmed en trygg bostadsaffär. Vi har som riktmärke att cirka 30 procent av bostäderna ska vara bokade före produktionsstart", skriver hon i vd-ordet.

Hon anser vidare att bolagets "starka finansiella ställning" stödjer ambitionen om "att starta fler nya bostadsprojekt". Hon pekar även på att finansieringen "är säkerställd för samtliga pågående projekt" och att Besqab har ett "gott förtroende hos bankerna".

Soliditeten uppgick den 31 mars till 63,4 procent (73,5) och Besqab hade likvida medel om 457,7 miljoner kronor, marginellt ned från 461,7 miljoner kronor vid årsskiftet.

CLX Communications, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster och som byter namn till Sinch, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 112 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (65).

Jämförelsestörande poster saknades i kvartalet. Under motsvarande kvartal för ett år sedan uppgick de jämförelsestörande posterna till -11,8 miljoner kronor.

Nettoresultatet blev 57,8 miljoner kronor (9,2) och per aktie var resultatet 1:08 kronor (0:17).

Nettoomsättningen uppgick till 1.102 miljoner kronor (859). Den organiska tillväxten var +17 procent, vilket kan jämföras med en organisk tillväxt på 13 procent fjärde kvartalet 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -