USA vs Kina dominerar på börserna

Makroveckan Det hårdnande läget i handelskonflikten mellan USA och Kina lär komma att dominera finansagendan även under kommande vecka. Men håll också koll på svenska inflations- och bostadssiffror.

Handelskonflikten mellan USA och Kina har dominerat finansmarknaderna och gett riskaptiten en liten knäck. Det handlar däremot inte om några katastrofsiffror och den amerikanska börsen backade endast med 2,2 procent under veckan som gick. Den svenska börsen sjönk i sin tur med 3,4 procent, i linje med övriga Europa.

Att börsfallen ändå inte blivit större förklaras till stor del av att Kina än så länge visat återhållsamhet och att förhandlingarna inte helt kollapsat utan väntas återupptas, även om tidpunkten är högst osäker.

Inte att förvåna har det hårdare tonläget även bidragit till att räntorna sjunkit. En svensk tioårsränta är nu nere på 0,21 procent medan den tyska motsvarigheten åter sjunkit under nollstrecket.

Den svenska kronan har dessutom fortsatt sin kräftgång och ligger nu på den lägsta nivån, visavi euro och dollar, sedan 2009.

Handelsfrågan lär komma att dominera även under veckan som kommer. Det som främst ligger i fokus är hur snabbt amerikanerna inför tullar på resterande del av kinesiska importvaror och hur de kinesiska motåtgärderna kommer att se ut. Men till det positiva hör att diskussionerna ändå fortsätter, även om Trump skickat ut några hårda Twitter under helgen.

Det är ändå en intressant makroveckan även i övrigt.

Tisdagens svenska inflationssiffror lär hamna i fokus då stigande energipriser och en svag krona väntas bidra till att inflationen åter letar sig upp på, eller till och med över, inflationsmålet. Det kan ge kronan en liten skjuts uppåt, även om fortsatt turbulens på finansmarknaden pressar den i motsatt riktning.

Här på hemmaplan får vi dessutom viktiga signaler rörande den svenska bostadsmarknaden.

Onsdagens siffror över industriproduktion och detaljhandel i Kina blir också högintressant läsning. Risken är dock stor att de siffrorna drunknar i den hårdare handelsretoriken.

Vi får också se en strid ström av amerikanska makrodata som väntas bekräfta bilden av fortsatt styrka i amerikansk ekonomi. Något som kan få Trumps tuppkam att växa ytterligare och trigga nya utspel mot Kina.

Vi får också räkna med att Brexit-frågan åter dyker upp mer frekvent efter några veckors lugn. Särskilt som de brittiska opinionsmätningarna inför EU-valet pekar mot katastrofsiffror för Theresa May och Tories.

Måndag

Veckan inleds lugnt på makrofronten vilket ger investerarna lite tid att begrunda vad som egentligen skett i handelsfrågorna mellan USA och Kina under helgen. Både vad gäller Twitter-flödet från Trump och mer ordinärt utformade officiella uttalande från kinesiskt håll. För svenskt vidkommande får vi se om hushållens tro på stigande bostadspriser håller i sig när SEB publicerar sin färska boprisindikator.

 

Tisdag

Den svenska inflation väntas ha studsat upp i april och åter landa på inflationsmålet. Starkt bidragande till den uppgången är stigande energipriser och en rekordsvag krona. Möjligen kan ett sådant utfall ge en plågad, svensk valuta lite respit.

 

Onsdag

Under natten mot onsdag publicerar Kina siffror över industriproduktion och detaljhandel i april. De blir ovanligt viktiga sett till den situation som landet befinner sig i. Starka siffror skull i normalfallet ge riskaptiten en liten skjuts uppåt men risken är att positiva nyheter drunknar i handelsoron. Under onsdagseftermiddagen publiceras en strid ström av amerikanska makrodata som väntas visa på fortsatt god fart i amerikansk ekonomi, vilket troligen ger Donald Trump lite extra råg i ryggen.

 

Torsdag

Handelsbalanssiffror för EMU-området väntas visa på fortsatt stora överskott, trots en lite vacklande industrisektor. På sikt kan de stora handelsöverskotten trigga åtgärder från amerikanskt håll även om det inte är aktuellt i närtid. Importen av europeiska bilar till USA har ändå redan varit på tapeten.

 

Fredag

Valueguard publicerar sin mätning av den svenska bostadspriserna under april. Det mesta pekar mot fortsatt stigande priser även om svårigheterna att sälja nyproducerade lägenheter, främst i Stockholmsområdet, är en liten nedåtrisk. Inflationstakten i EMU-området väntas ha stigit något i april men borträknat de stigande energipriserna är inflationen fortfarande mycket låg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -