Skanska-rapport långt under förväntan

Q1 Byggbolaget Skanskas rörelseresultat blev 488 miljoner kronor i det första kvartalet. Infront Datas snittestimat, baserat på tre analytikers prognoser, låg på 1.007 miljoner kronor.

Intäkterna summerade till 35.102 miljoner kronor. Här var snittprognosen på 37.665 miljoner.

Orderingången summerade till 27,3 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 30,0 miljarder.

Infront Datas-prognoser och Skanskas intäkter och resultat anges enligt bolagets segmentsredovisning.

Det första kvartalet har historiskt sett för Skanska varit en period med relativt låg aktivitet och 2019 har inte utgjort något undantag.

Det skriver Anders Danielsson i kvartalsrapportens vd-ord.

Skanskas rörelseresultat om 488 miljoner kronor i kvartalet var drygt 50 procent lägre än Infront Datas snittestimat. Intäkterna om 35.102 miljoner kronor var 7 procent lägre än förväntat.

Enheten för kommersiell fastighetsutveckling, där resultatet kan slå mellan kvartal beroende på fastighetsförsäljningar, hade intäkter om 884 miljoner kronor i kvartalet, eller 75 procent lägre än snittestimatet. Rörelseresultatet inom denna del på 84 miljoner kronor var 83 procent eller 400 miljoner kronor lägre än snittestimatet.

Intäkterna inom byggverksamheten på 35,3 miljarder kronor var i linje med Infront Datas snittestimat. Däremot var rörelseresultatet inom denna del på 371 miljoner kronor, lägre än förväntade 567 miljoner kronor. Byggmarginalen om 1,1 procent kan jämföras med snittförväntan om 1,6 procent.

Under fjolårets första kvartal gjorde dock Skanska en förlust i byggverksamheten, tyngt av nedskrivningar.

"Vårt främsta fokus är att förbättra lönsamheten i byggverksamheten samt bibehålla ett starkt resultat och hög aktivitet inom projektutvecklingsverksamheten", påminner vd:n.

Han anser att det första kvartalet visar att bolaget "är på rätt väg då de strategiska initiativen fortsätter att visa på goda resultat".

"Inom Byggverksamheten fortsätter de lönsamhetsförbättringar som vi började se i slutet av förra året. Vi förväntar oss en gradvis återhämtning under de kommande åren. Vi genomför våra strategiska initiativ och färdigställer ett antal projekt med låg lönsamhet och fyller på vår orderstock med nya projekt", skriver han med påpekande att lönsamhetsförbättringar främst förväntas komma från Polen och USA.

Orderingången var 27,3 miljarder kronor i det första kvartalet (32,9), mot snittförväntan på 30,0 miljarder.

Anders Danielsson påminner om att Skanska börjat jobba med en "selektiv budgivning".

"Kort sagt, vinst före volym, vilket återspeglas i vår orderingång. På rullande 12 månader är orderingången lägre än våra intäkter i de affärsenheter där vi har haft svaga resultat och vice versa i de enheter som har gått bra", skriver han.

Den svenska bostadsmarknaden fortsätter vara svag och Skanska har därför påbörjat färre bostäder samtidigt som bolaget ser över sin kostnadsstruktur på detta område.

Det skriver Skanskas vd Anders Danielsson i rapporten för det första kvartalet.

Byggbolaget konstaterar i rapporten att ett överutbud av nyproducerade bostäder i Sverige har en negativ påverkan på de segment och produkter som Skanska riktar in sig på.

Skanska sålde 740 bostäder under det första kvartalet (615) och startade 423 (888). Andelen sålda bostäder i produktion låg vid utgången av det första kvartalet på 69 procent, ungefär samma nivå som vid årsskiftet. Färdigställda, men inte sålda, bostäder uppgick till 403 stycket, upp från 314 bostäder vid årsskiftet.

"Riskexponeringen i form av antal osålda bostäder fortsätter att ligga på en acceptabel nivå och vi positionerar oss för att förstärka vår marknadsposition på lång sikt", skriver Anders Danielsson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -