Finansmarknaden letar efter triggers

Makroveckan Företagsrapporterna fortsätter att dominera nyhetsflödet men får den här veckan konkurrens av Riksbankens räntebesked, tyska IFO-siffror och ett amerikanskt BNP-utfall för första kvartalet.

Under en lite rumphuggen börsvecka lyckades den svenska börsen prestera en uppgång på 1,2 procent och mycket förklaras att en hygglig start på rapportperioden. I övriga delar av världen är det lite mer tveksamt på börserna när marknadsaktörerna söker efter en trigger till fortsatt uppgång. Det är framför allt mot rapporterna som blickarna nu riktas.

Oljepriset har studsat upp efter att Donald Trump hotat med åtgärder mot länder som fortsätter att köpa olja från Iran. Brentoljan kostar nu kring 74,50 dollar per fat.

Brexit-frågan har varit vilande när det brittiska parlamentet haft påsklov men nu tar det sannolikt fart igen och en avsättning av premiärminister Theresa May tycks var ett första delmål.

I veckan som kommer blir det givetvis stort svenskt, och internationellt fokus, på torsdagens räntebesked från Riksbanken. Någon ränteförändring är inte att vänta så det mesta av intresset lär riktas mot bankens inflations- och ränteprognoser. En nedjustering av inflationsprognosen är att vänta men fortfarande räknar analytikerna med att banken planerar en räntehöjning i år. Ett sådant utfall skulle sannolikt bidra till en starkare krona. Det är dock fortfarande högst osäkert om Riksbanken verkligen mäktar med en räntehöjning i år, tycker vi på Placera.

Det blir också intressant att höra hur Riksbankens ser på den senaste tidens lite svagare konjunktursignaler. Konjunkturinstitutet släpper dessutom sin senaste konjunkturbarometer samma dag.

onsdag får vi lite mer kött på benen avseende konjunkturutvecklingen i Tyskland när IO-index publiceras. Det har varit, minst sagt, mixade signaler som kommit från Tyskland under de senaste månaderna och nu får vi förhoppningsvis se en viss stabilisering av konjunkturläget. Det vore välkommet för börsen.

Veckan avslutas med de amerikanska BNP-siffrorna för årets första kvartal. En viss dämpning i tillväxten väntas men ska inte vara något som skrämmer marknadsaktörerna som i huvudsak har en positiv syn på den amerikanska ekonomin framöver.

Tisdag

Hushållsförtroendet i EMU-området har, sedan några månader bakåt, brutit den negativa trend som den befunnit sig i. Nu räknar analytikerna med att den svagt positiva trenden ska ha fortsatt i april.

Onsdag

Högintressant tyskt IFO-index. Det råder, i analytikerkåren, viss förvirring kring tillståndet i tysk ekonomi. Katastrofala industrisiffror blandas med styrka från tjänstesektor och arbetsmarknaden. Den omfattande näringslivsundersökningen ka förhoppningsvis ge lite lugnande besked kring utvecklingen i Tyskland. Bank of Canada lämnar räntan oförändrad.

Torsdag

Full fokus på Riksbankens räntebesked. Ingen räknar med att banken rör räntan med det råder delade meningar om vad som ska ske med räntebanan. En majoritet av analytikerkåren räknar ändå med att Riksbanken håller fast vid en räntehöjning i år, även om den kan komma att ske lite närmare årsskiftet än i tidigare prognoser. Konjunkturinstitutet släpper sin konjunkturbarometer en halvtimme innan räntebeskedet men vi tror att riksbanksledningen har fått en förhandstitt på resultatet.

Fredag

Fortsatt låg inflation i Japan sätter press på centralbank och regering. De svenska hushållen shoppade loss rejält i februari men väntas ha tagit det lugnare i marshandeln. Amerikanska BNP-siffror för årets första kvartal väntas visa på en dämpning i tillväxttakten jämfört med fjolåret men det mesta talar just nu för att tillväxten, trots allt, tagit lite bättre fart under våren. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -