Stabilt Arjo rätt för den långsiktige

Aktieanalys Försäljningen på Arjos huvudmarknader visar bra tillväxt och marginalerna rör sig åt rätt håll. Värderingen är inte låg men för en lite mer långsiktig investerare tycker vi aktien är köpvärd.

Det som idag är bolaget Arjo var fram till avknoppningen från Getinge i slutet av 2017 en notoriskt underpresterande verksamhet. Den gick inom Getinge under namnet Patient and Post Acute Care. Svag tillväxt på de båda huvudmarknaderna USA och Storbritannien plågade verksamheten under många år. USA svarar på egen hand för drygt 30 procent av omsättningen i Arjo och Storbritannien för 16 procent.

Inför avknoppningen lanserades en affärsplan kallad Arjo 2020 där huvudnumret var att få upp tillväxten igen. Målet sattes till 2-4 procent om året. Den underliggande marknaden beräknas växa med 4 procent om året, men givet Arjos svaga historik var det en rimlig första målsättning.

Utfallet för 2018 blev en underliggande tillväxt på 3,0 procent. I USA ökade försäljningen organiskt med drygt 4 procent och i Storbritannien med 7,6 procent.

Problemen i USA har främst gällt uthyrningsverksamheten. Arjo skriver dock i bokslutsrapporten att den negativa trenden inom uthyrning i landet nu har vänts. Även andra områden har förbättrats och i fjärde kvartalet enskilt var den organiska tillväxten i USA dryga 13 procent.

I Storbritannien har problemen huvudsakligen härstammat från minskade anslag till sjukvården. National Health Services, NHS, har fått se sin budget krympa kraftigt de senaste åren. Investeringarna från NHS är fortsatt låga och en särskild åtgärdsplan för Storbritannien initierades under början av förra året.

Vd Joacim Lindoff skriver i rapporten att programmet ger bra effekt. Den underliggande tillväxten i Storbritannien var 10 procent i det fjärde kvartalet enskilt.

När USA och Storbritannien nu repat sig har istället Australien vänt nedåt. Med cirka 5 procent av omsättningen är Australien en av Arjos större marknader. Den svaga försäljningen i Australien påbörjades redan i tredje kvartalet och beror enligt Arjo på ett oklart politiskt läge i landet. Med det följer också oklara spelregler för sjukvården och framför allt privata bolag inom långtidsvården har valt att avvakta utvecklingen och hålla inne med nya order.

Australien ingår i region Övriga Världen som rapporterade 13 procent lägre försäljning i fjärde kvartalet. Vd Joacim Lindoff skriver i bokslutsrapporten att man jobbar med situationen i Australien och han bedömer att läget kommer att stabiliseras inom kort.

Ungefär 70 procent av Arjos försäljning går idag till akutvård medan 30 procent går till långtidsvård. Den sistnämnda växer dock betydligt snabbare än akutvård. Vårdbudgetarna är fortsatt under press på de flesta håll i världen och effektivitet är viktig. Att flytta ut vården från sjukhus till äldreboenden eller till patienternas egna hem ger en betydligt lägre kostnad per patient och den sektorn växer därför starkt, drivet också av en stigande medellivslängd.

Inte minst i USA är den trenden stark och Arjo kommer att fortsätta satsa på tillväxt i USA de kommande åren. Bolaget kommer att stärka upp sin säljkår inom långtidsvård och även satsa extra på service. Tillväxtmöjligheter finns även på dagens mindre marknader i Asien, exempelvis Japan, Kina och Sydostasien.

För 2019 säger sig Arjo räkna med ytterligare ett år med cirka 3 procents organisk tillväxt. De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt databasen Factset med att omsättningen totalt sett ökar med dryga 4 procent. De båda efterföljande åren är snittprognoserna cirka 3 procents årlig tillväxt.

Lönsamheten väntas förbättras kraftigt de kommande åren. Med nuvarande vinstprognoser ligger p/e-talen för 2019 och 2020 på 17,5 respektive 15,2. Justerat för en relativt hög skuldsättning värderas rörelsen till 17,9 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 55 öre per aktie vilket ger en direktavkastning på 1,7 procent. För de kommande åren väntas direktavkastningar på 2,0 procent respektive 2,1 procent.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 8 217 8 562 8 814
Rörelsemarg., % 6,0 9,0 9,7
Vinst/aktie, sek 1,09 1,89 2,17
Utdelning, sek 0,55 0,66 0,71

 

2018 var det första året på länge som den verksamhet som idag är Arjo kunde visa upp positiv tillväxt. Bolaget har fortfarande en del att jobba med när det gäller struktur och produktion. Under fjärde kvartalet beslutades exempelvis om försäljning av ett dotterbolag som säljer enklare sjukvårdssängar. Det är en hårt konkurrensutsatt verksamhet som haft lönsamhetsproblem.

Den höga skuldsättningen innebär sannolikt att större förvärv får lov att vänta en stund. Kassaflödena har dock förbättrats under fjolåret och Arjo jobbar för att förbättra dem ytterligare bland annat genom att minska kapitalbindningen i bolaget.

Arjo-aktien tillbringade en stor del av fjolåret med att glida sidledes kring 30-kronorsstrecket. 2019 har dock inletts starkt och även efter att ha tappat en del de senaste dagarna står aktien på plus 17 procent. Värderingen är i dagsläget inte låg, särskilt inte om vi beaktar skuldsättningen i bolaget. Arjo har dock fått en lovande start på livet som självständigt bolag och det finns goda förutsättningar att ytterligare förbättra resultat och kassaflöden under de kommande åren.

Efterfrågan på sjukvårdsutrustning påverkas inte av industrikonjunkturen och Arjo-aktien klarade förra årets kraftiga börsturbulens bra. Vi tror att oron för en vikande konjunktur kommer att blossa upp från tid till annan även under 2019 så en konjunkturstabil verksamhet är ett stort plus.

Den relativt höga värderingen i Arjo är en riskfaktor och den kan komma att hålla tillbaka aktien på kort sikt. Bolaget är dock på väg åt rätt håll och för en mer tålmodig investerare tycker vi fortfarande att Arjo-aktien är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Arjo B Köp 33,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -