Rapportfloden: Blandade resultat

Börs Eyeonid, Asarina, Plejd, Storytel, Bioinvent, Green Landscaping: Här är resultaten. (Uppdateras)

Eyeonid, listat på NGM MTF, som tidigare meddelat att målen för 2018 inte skulle nås, redovisar en nettoförlust om 9,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-5,4). Kvartalets nettoomsättning var 0,6 miljoner kronor (0,2).

"När jag summerar 2018 blev det allt annat än förväntat. Baserat på de leads, pågående dialoger med potentiella kunder, GDPR, affären med Telenor som referenskund och en förhandling om ett förvärv var vi övertygade om att 2018 var året då allt skulle ta fart. Målsättningar och förväntansbilden baserades på dessa grunder men med facit i hand har vi lärt oss en hård läxa", skriver Daniel Söderberg i vd-ordet.

Det kvinnohälsoinriktade bioteknikbolaget Asarina Pharma, redovisar en rörelseförlust på 20,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-7,4). Vid utgången av det fjärde kvartalet uppgick bolagets likvida medel till 142 miljoner kronor.

Belysningsteknikföretaget Plejd redovisar en omsättning för fjärde kvartalet på 19,2 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till -1,2 miljoner kronor. Bolaget har inte med några jämförelsetal i rapporten.

Vd Babak Efshahani skriver i rapporten att 2018 var året då bolaget fick ordning på produktionen och från och med andra kvartalet kunde efterfrågan mötas.

"Detta ledde också till den så kallade Bullwhip- effekten där vår distributionskedja hade bunkrat på sig lager under tiden vi hade svårigheter med leveranser. Effekten av detta blev skev försäljning i relation till installationer under andra halvan av 2018 samt en större temporär negativ påverkan på kassan i fjärde kvartalet till följd av förhöjda lagernivåer", skriver han.

Ljudboksföretaget Storytel redovisar ett resultat efter skatt på -34,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (-10,6). Rörelseresultatet var -75,4 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (-15,3).

De totala intäkterna uppgick till 449 miljoner kronor (380). Streamingintäkterna i det fjärde kvartalet var drygt 291 miljoner kronor, något bolaget har offentliggjort sedan tidigare. Bolaget spår att streamingintäkterna kommer att uppgå till 297 miljoner kronor i det första kvartalet och att antalet betalande abonnenter kommer att öka till 835.000 stycket (nästan 769.000 fjärde kvartalet).

För hela 2018 redovisar Storytel en nettoförlust om 212 miljoner kronor. På rörelsenivå uppgick helårsförlusten till 182 miljoner kronor.

Bioteknikbolaget Bioinvent redovisar ett resultat efter skatt på -32,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (-33,3). Resultatet per aktie uppgick till -0:09 kronor (-0:11). Nettoomsättningen uppgick till 10,4 miljoner kronor (13,5).

Kassaflöde från den löpande verksamheten och investeringsverksamheten uppgick till -38,2 miljoner kronor (-28,8). Likvida medel per 31 december var 68,9 miljoner.

Bioinvent har beslutat att genomföra en kapitalisering om cirka 240 miljoner kronor genom en fullt garanterad nyemission om 210 miljoner kronor med företrädesrätt för bolagets aktieägare, och därutöver riktad emission om 30 miljoner kronor genom svensk pensionsfond och en svensk life science-fond.

Därutöver föreslås styrelsen bemyndigas att besluta om en övertilldelningsoption om upp till 70 miljoner kronor, vilken kan utnyttjas om företrädesemissionen blir övertecknad. För företrädesemission kommer ägarna för varje befintlig aktie erhålla en (1) teckningsrätt. Åtta (8) teckningsrätter berättigar till teckning av tre (3) nya aktier. Kursen i båda emissionerna kommer att vara 1:60 kronor per aktie.

First North-listade Green Landskaping, verksamt inom utemiljöskötsel, redovisar en omsättning om 375 miljoner kronor (264).

Det justerade ebitda-resultatet uppgick till 33,2 miljoner kronor (21,4) och den justerade ebitda-marginalen ökade till 8,9 procent (8,1). Av omsättningsökningen på 42 procent utgjorde förvärvad tillväxt 39 procentenheter. Den organiska tillväxten var 3 procent i kvartalet och 8 procent för helåret.

"Omsättningen fick en extra skjuts i december då förvärvet av Svensk Markservice, en rikstäckande aktör inom segmentet Grönyteskötsel & Landscaping, slutfördes", skriver vd Johan Nordström.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -