Väntar på trendbrottet i Trelleborg

Aktieanalys Med sin stora Europaexponering har Trelleborg-aktien pressats av de försämrade konjunkturutsikterna. Värderingen har fallit men 2019 ser ut att bli ett mellanår för bolaget.

Med en aktie som från maj till december tappade 35 procent av sitt värde känns inte 2018 som ett rekordår för Trelleborg. När vd Peter Nilsson summerar året konstaterar han dock att rörelseresultaten landade rekordhögt såväl för helåret som för fjärde kvartalet.


Vd Peter Nilsson.

Trelleborg har tidigare under räkenskapsåret 2018 klarat av att möta analytikernas förväntningar. Det fjärde kvartalet blev dock något svagare än väntat. Det justerade rörelseresultatet landade drygt 4 procent under snittprognosen i Infronts sammanställning.

Den organiska tillväxten i fjärde kvartalet blev 2 procent och facit för helåret på samma punkt blev 3 procent. Det är bland annat minskade projektorder inom olja och gas som tynger utvecklingen. Under fjärde kvartalet hade Trelleborg även problem att bemanna delar av verksamheten i Tjeckien. Det ledde till flaskhalsar i produktionen vilket dämpade tillväxten och tryckte upp kostnaderna.

Rörelsemarginalen, justerat för engångsposter, backade något i fjärde kvartalet men steg för helåret.

Affärsområdet Offshore and Construction har en stor exponering mot olje- och gasindustrin och har varit ett problemområde en längre tid. De större projekten i sektorn har minskat kraftigt och kampen är hård om de få projekt som kommer ut på marknaden. Organiskt minskade omsättningen för området med 17 procent i fjärde kvartalet och förlusten ökade jämfört med året innan.

Trelleborg skriver dock i bokslutsrapporten att orderboken vid årsskiftet indikerade en viss förbättring för Offshore & Construction under första halvåret innevarande år. Positivt resultat väntas för andra halvåret.

Borträknat projektleveranser var den organiska tillväxten i fjärde kvartalet för Trelleborg som helhet 3 procent. Av de olika regionerna var den underliggande tillväxten i Västeuropa 2 procent. I Nordamerika uppgick den till 9 procent och i Asien till 4 procent.

Den stora plumpen i kvartalet var Östeuropa där omsättningen organiskt föll med 7 procent. Nedgången berodde till stor del på flaskhalsarna i Tjeckien som påverkat affärsområdet Industrial Solutions negativt. Åtgärder har satts in för att komma till rätta med problemet men Peter Nilsson ville inte i samband med bokslutet spekulera i exakt när förbättringar kan väntas.

Industrial Solutions rapporterade trots allt en organisk tillväxt på 7 procent i fjärde kvartalet, men rörelsemarginalen föll en dryg procentenhet.

Det överlägset viktigaste affärsområdet för Trelleborgs resultat är Sealing Solutions. Affärsområdet svarade i fjol för 53 procent av rörelseresultatet i koncernen. Näst största område, Wheel Systems, stod för 26 procent.

Sealing Solutions rapporterade en underliggande tillväxt på 6 procent i fjärde kvartalet och en viss förbättring av rörelsemarginalen. Alla områdets kundsegment och geografier, förutom fordonskunderna och då framför allt i Nordamerika, noterade en bra efterfrågan.

Wheel System är som sagt näst största område för Trelleborg. Jordbrukssektorn är största kundsegment och som bekant hade den ett tufft år i fjol. Rekordvärmen slog hårt mot skördarna i Europa och handelskriget tynger sektorn i USA. De som kan håller igen på investeringarna för tillfället. Marknaden för industri- och byggfordon är stabila men organiskt backade omsättningen med 1 procent i fjärde kvartalet.

Peter Nilsson konstaterade i samband med bokslutsrapporten att 2019 har inletts med i stort sett samma trender som i fjärde kvartalet. Fordonssektorn sticker ut på den svaga sidan medan de industriella delarna ligger på en bra nivå.

Trelleborg-aktien har som sagt gått rejält svagt det senaste året och reaktionen på bokslutsrapporten blev en ytterligare kursnedgång. Analytikerna drog också ned sina estimat för de kommande åren ganska kraftigt efter rapporten.

2019 väntas nu bli ett riktigt mellanår för Trelleborg. Omsättningen väntas öka 3 procent men lönsamheten väntas samtidigt backa något. Snittprognosen för vinsttillväxen ligger därför enligt Factset på bara 0,6 procent.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 34 005 35 078 36 006
Rörelsemarg., % 13,8 13,6 14,1
Vinst/aktie, sek 11,77 11,84 12,88
Utdelning, sek 4,75 5,00 5,25
       
Källa: Factset      

2020 väntas bli något bättre, framför allt till följd av förbättrad lönsamhet. Vinsten per aktie väntas öka med en dryg krona till 12,88 kronor. Estimaten för de närmaste åren ger p/e-tal på  13,1 respektive 12,0.

Den föreslagna utdelningen för 2018 på 4,75 kronor per aktie ger en direktavkastning på 3,1 procent. De närmaste åren väntas ge direktavkastningar på 3,2 procent respektive 3,4 procent.

Trelleborg har en lite olycklig exponering mot en rad svaga sektorer för tillfället. Lantbruk, olja och fordon är alla omgärdade av mer eller mindre stora orosmoln. Den allmänt stora Europaexponeringen är inte heller helt lyckad givet den kraftiga inbromsningen i konjunktursignalerna som skett i Europa det senaste halvåret. Västeuropa står för knappt halva omsättningen i Trelleborg och Östeuropa för ytterligare 10 procent.

Värderingen har kommit ned en hel del men estimaten befinner sig också fortfarande i en negativ trend. Låga förväntningar är förstås lättare att överträffa. Trelleborg själva ser dock åtminstone kortsiktigt fortfarande riskerna på nedsidan. Bolaget flaggar för en oförändrad till något lägre efterfrågan i innevarande kvartal.

Får analytikerna rätt blir hela 2019 ett mellanår för bolaget, sannolikt med ett svagt första halvår och en bättre andra halva. Aktien har tappat stort på kort tid och värderingen har kommit ned. Kortvariga rekyler lär dyka upp men med så länge signalerna från europeisk industri förblir svaga har vi lite svårt att se vad som långvarigt ska ge aktien luft under vingarna igen.

Till att börja med måste den negativa trenden i vinstprognoserna brytas. Tills vi ser tecken på ett sådant trendbrott avvaktar vi i Trelleborg-aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Trelleborg B Neutral 153,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -