Fondförlorarna på Lifco-raset

Fonder Det finns många förlorare i torsdagens kursslakt i Lifco. Placera har listat de fonder som överviktat industrikonglomeratet mest i sina portföljer.

Lifcoaktien sjunker nästan 10 procent på Stockholmsbörsen, efter att bolagets styrelse sparkat VD Fredrik Karlsson efter lönebråk. Nyheten kom före börsen öppning.

Före dagens nedgång var Lifco värderat till 35 miljarder kronor och vägde knappt 0,5 procent i SIX Return Index, som inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen. Men mest väger aktien i Carnegie Småbolagsindex där Lifco väger 1,7 procent.

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst övervikt i aktien – och är dagens förlorare. Men det finns vinnare också. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns många aktiva fondförvaltare som överviktat Lifcoaktien. Och det är både fonder med fokus på småbolag och vanliga Sverigefonder.

Mest överviktad i Lifco är faktiskt helt otippat en Globalfond. Odin Global har Lifco som näst största innehav i fonden efter det kanadensiska mjukvarubolaget Constellation Software. Lifco väger 6,2 procent  av fondens värde. Men det slutar inte här för Odin Fonder. I systerfonden Odin Sverige är Lifco fondens tredje största innehav. Här väger aktien mindre och landar på 4 procent av fondens värde.

Det man vinner på gungorna förlorar man på karusellerna brukar det heta. Fondbolaget Enter fonder gillar också Lifco. I går hade Enter fonder lyckats pricka in Hexagonaktien som var gårdagens vinnare i flera fonder. Idag har man dessvärre överviktat Lifco i princip samma fyra fonder.

Mest övervikt har man i Enter Sverige Pro och Enter Sverige. Lifco väger kanppt 6 procent i båda fonderna i Enter Sverige är det fondens näst största innehav efter just Hexagon. I Enter Sverige Pro är det fondens tredje största innehav. Även här är Hexagon största innehavet.

Vi hittar även Lifco i den populära Carnegie Sverigefond. Här väger aktien drygt 5 procent och är fondens femte största innehav. Vi hittar även Lifco i deras blandfond Carnegie Strategifond där den väger knappt 4 procent. Där är den fondens fjärde största innehav.

Vi hittar Lifcoaktien klart överviktad i två fonder från Swedbank Robur. Tyngst väger Getinge i Swedbank Robur Småbolag Sverige med drygt 5 procent. I Swedbank Robur Småbolag Norden väger Lifco 4,8 procent. Och här är det fondens tredje största innehav efter Balder och danska hälsovårdsbolaget Ambu.

De största förlorarna hos indexfonderna är PLUS Småbolag Sverige Index som följer Carnegie Småbolagsindex.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 januari.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -