MQ: 9 Mkr efter skatt, lägre försäljning

Q1 Klädbolaget MQ redovisar ett resultat efter skatt på 9 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första kvartal (27).

Resultatet per aktie uppgick till 0:25 kronor (0:77).

Nettoomsättningen uppgick till 402 miljoner kronor (429). I jämförbara butiker var försäljningsförändringen -7 procent. Marknadens jämförbara butiker minskade med 3,7 procent enligt HUI.

Bruttomarginalen uppgick till 61 procent (62,1).

Rörelseresultatet blev 12 miljoner kronor (12) vilket gav en rörelsemarginal på 3,0 procent (8,3).

Den 30 november 2018 uppgick koncernens varulagervärde till 328 miljoner kronor (334). Totalt sett bedöms sammansättningen av varulagret vara på en tillfredställande nivå, skriver MQ.

MQ vidtar ytterligare åtgärder i syfte att öka försäljning samt sänka kostnader. Arbetet med att stänga butiker som inte bidrar med lönsamhet kommer nu att intensifieras. Dessutom är ett strukturellt åtgärdsprogram planerat till början av 2019.

MQ:s försäljning i jämförbara butiker minskade under första kvartalet (september-november) med 7 procent. Rörelseresultatet sjönk till 12 miljoner (36), vilket motsvarar det preliminära resultat bolaget tidigare lämnat.

"För att ytterligare förstärka effekten ur ett lönsamhetsperspektiv adderar vi ett strukturellt åtgärdsprogram i koncernen. Fokus ligger på att stärka lönsamheten och ta fram ännu outnyttjade synergier. Utöver detta finns redan beslut på att stänga ett antal butiker och arbetet med att stänga butiker som inte bidrar med lönsamhet kommer nu att intensifieras", skriver vd Ingvar Larsson som tillträdde i augusti i år.

MQ kommer att fasa ut flertalet externa varumärken som i dag enbart erbjuds online. Samtidigt ska samarbetet stärkas med noga utvalda varumärken.

"Sammantaget kommer detta att skapa en ökad tydlighet i MQ:s varumärke samt en starkare och mer lönsam affär", skriver vd:n.

MQ:s nya e-handelsplattform kommer att vara i bruk fullt ut under våren 2019.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -