Därför tror de på vattenaktier

Fondkommentar Ökad befolkning, åldrande vatteninfrastruktur samt ökad elektrifiering är starka drivkrafterna bakom ökad efterfrågan på vatten. Placera har träffat förvaltarna som letar bolag som hjälper till att effektivisera och förbättra vattentillgången.

Att rent vatten är en förutsättning för allt liv är odiskutabelt. Men i en värld med sannolika klimatförändringar, snabb befolkningstillväxt, ökad industriproduktion, stigande efterfrågan på bevattning till matprodukter och en ökad levnadsstandard ser efterfrågan ut att bli större än utbudet.

En annan viktig faktor är en allt mer åldrande global vatteninfrastruktur, som i vissa fall har 100 år på nacken, gör att investeringsbehovet av färskt vatten de närmaste åren är mycket stort.

Det var budskapet när jag träffade de två förvaltarna Alina Donets och Andreas Fruschki. De förvaltar den tematiska fonden Allianz Global Waters, en fond som investerar efter vatten-temat i bolag som aktivt fokuserar på lösningar och förbättringar för rent vatten.

Alina Donets och Andreas Fruschki

Hur ser efterfrågan ut på rent vatten?

”Det finns många faktorer som driver efterfrågan på rent vatten. Befolkningstillväxten och urbaniseringen skapar problem och obalanser för vattentillgången. Men bara åtta procent av vattenefterfrågan är lokal. Vatten är gratis men det är dyrt att transportera, vilket gör att vatten är en lokal företeelse och det är lätt att överexploatera”, säger Alina Donets.

”Industrin konsumerar 22 procent av allt vatten. Här är vatten en förutsättning i industriproduktionen. Det går åt motsvarande 148 000 liter vatten för att producera en bil. För att skapas en hamburgare krävs det över 1 700 liter vatten, till bröd, kött samt sallad. Vatten behövs även för att skapa el till industrin.”

”Den absolut största efterfrågan på vatten står jordbruket för, den är på hela 77 procent. Det är en kombination av att befolkningen växer snabbt och ökar efterfrågan på mat. En annan faktor är att världen har en växande medelklass som ökar sin levnadsstandard. För att producera ett halvt kilo nötkött krävs det i genomsnitt 7 000 liter rent vatten. Ställ det i jämförelse med att producera motsvarande kycklingkött som kräver 1 700 liter. Den förändrade konsumtionsefterfrågan på viss mat som rött kött som är mer vattenintensiv, driver på efterfrågan på rent vatten.” säger Alina Donets.

Utöver en stigande efterfrågan på rent vatten, så säger ni att infrastrukturen globalt är gammal. Vilka möjligheter skapar det?

”Utöver investeringar i ny vatteninfrastruktur när de stora städerna växer genom urbanisering så ser behoven för ersättning av gammal vatteninfrastruktur mycket stor ut. I USA är bara 5 procent av vatteninfrastrukturen i privat ägo. Det är en stor skillnad mot exempelvis Frankrike där man privatiserade vatteninfrastruktur och vattenoperatörer tidigt. Men nu öppnas vattenmarknaden upp i USA, det är något av den sista statsägda industrin som nu kommer att privatiseras. Det skapar unika möjligheter när marknaden ska konsolideras" sluka för mycket kapital så måste vi hitta bolag som är innovativa och skapar effektiviseringar inom vattensektorn”, säger Andreas Fruschki.

I USA gjorde man stora infrastrukturinvesteringar i vatten under Nixon-perioden, samtidigt som man byggde mycket vägar. Vatteninfrastruktur är underinvesterat under många år. På global basis genomfördes många vatteninfrastrukturinvesteringar på 1920- och 30-talet. Det är snart 100 år sedan, så det kan mycket väl bli så att det kommande 10-årsperioden blir en ny höginvesteringsperiod för vatteninfrastruktur. Det kommer att krävs mycket kapital för att fixa och ersätta dagens gamla vatteninfrastruktur, vilket skulle vara en bra katalysator och värdedrivare för hela vattensektorn. Och för att det inte ska sluka för mycket kapital så måste vi hitta bolag som är innovativa och skapar effektiviseringar inom vattensektorn”, säger han.

Vilken typ av bolag letar ni efter?

”Vi letar efter bolag som är aktiva, innovativa och hjälper till att förbättra ett hållbart utbud av de globala vattenresurserna. Det kan vara bolag som håller på med vatteneffektivisering som pumptillverkare. Vatten är tungt och den största kostnaden på vattenräkningen är för el till vattenpumpar som tar vatten från A till B. Här finns det mycket kapital att spara när företag kommer på ny teknologi som är betydligt bättre på att spara el”, säger Andreas Fruschi.

”Vattenkvalité är ett stort område inom vatten. Här letar vi bolag som har innovativ vattenrening och jobbar med övervakning. Att rena vatten är en viktig och växande del. Vi letar gärna bolag som har idéer hur man bygger nya som vatteninfrastruktur på ett effektivt sett, så man inte behöver stänga ner det befintliga vatteninfrastrukturen.”

”Digitalisering påverkar även vattenbranschen. Genom digitalisering och ny teknik kan man lättare övervaka se hur alla pumpar och rör mår”, säger Andreas Fruschi.

Hur många sektorer investerar ni i, vatten är ju ett förhållandevis smalt tema?

”Idag är vi investerade i fyra olika branscher och flera av bolagen har defensiva egenskaper. Den största sektorn vi är investerade i är industrisektorn, som är drygt halva portföljen. Allmännyttiga bolag står för runt 30 procent, 10 procent hör till hälsovårdssektorn och den minsta sektorn är teknikbolag på knappt 7 procent. Att vi har investerat i hälsovårdsbolag har att göra med att det handlar om att det finns bolag inom sektorn som tillhand håller vattenrening, och olika mätmetoder som utvecklas av hälsovårdsbolag. Det största landet vi har investerat i är USA med drygt 56 procent, följt av Europa exklusive Storbritannien med 27 procent”, säger Alina Donets.

”Många investerare uppfattar just vattenbolag som extremt tråkiga. Samtidigt som många klassiska infrastrukturinvesteringar inom energi håller på att bli utkonkurrerade av nya energikällor som vind och vatten. Med det som är riktigt intressant med att investera i bolag inom vattensektorn är det är som inte går att ersätta då rent vatten är unikt och livsnödvändigt”, säger Andreas Fruschi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -