Hedgefonden rensar efter oktoberras

Fondkommentar Det har varit ett tufft år för många hedgefonder. Placera har träffat förvaltarna av hedgefonden Catella Nordics L/S, som hade i oktober hade sin tuffaste månad någonsin, för att höra hur de nu tänker kring fondens investeringar framöver.

Att vara förvaltare av en vanlig aktiefond har sina fördelar. Faller aktieindex mycket och fonden lite mindre har du gjort ett relativt bra jobb och hyllas. Är du däremot hedgefondsförvaltare förväntas du alltid leverera en jämn och bra avkastning, särskilt när det är extra oroligt och aktiemarknaden sjunker mycket.

Avgifterna är ju som bekant mycket högre för produkten hedgefonder än vanliga aktiefonder, vilket också skapar högre förväntningar om hedgefondernas avkastning. Det är en anledning till att jag den senaste tiden fått flera arga och frågande mail från läsare som undrar hur hedgefonder kan tappa så mycket i värde under en kort period.

Catella Nordic L/S Equity R är en fond som jag gillar och jag tidigare skrivit positivt om. Fonden hade det riktigt tungt i oktober och verkar ha åkt på många snytingar. Fonden backade 7,5 procent trots att fonden har derivatskydd och rena kortningar. Positioner som bör skapa avkastning och kompensera för det man tappade på det långa benet.

Jag fick till ett möte omgående hos fondbolaget med de två huvudförvaltarna Martin Nilsson och Ola Mårtensson samt Thomas Elofsson som är chef över Catella Fonders förvaltning.

 Martin Nilsson och Ola Mårtensson

Vad hände i oktober som skapat den sämsta avkastningen någonsin för fonden?

”Det var flera blixtnedslag på samma ställe. Vi gick in i månaden med positiv syn på börsen och hade en relativt stor nettoexponering i fonden. På långsidan har våra positioner främst varit inom cykliska sektorer som energi, industri och material. Den främsta orsaken till den svaga avkastningen hittar vi i finska verkstadsbolaget Outotec där vi hade en stor position, aktien sjönk hela 39 procent under oktober. Våra energiinnehav hade en svag utveckling som backade i takt med oljeprisets tillbakagång. Vi tappade mycket på våra långa positioner”, säger förvaltarna.

Förvaltarna berättar att fondens korta positioner främst i bolag med höga värderingar tillsammans med derivatskydden i indexderivat, inte kunde kompensera för det stora tappet bland de långa positionerna som backade mycket mer.

”Som sagt, flera blixtnedslag på samma ställer och det har gjort att fonden tappat betydligt mer i avkastning än vad vi hade förväntat oss.”

Vad har ni gjort för åtgärder i fonden efter oktobers nedgång?

”Eftersom avkastningen har varit svag har vi nu valt att reducera risken i fonden. Detta har gjorts genom att både reducera långpositioner främst inom energi, industri och material och öka på våra korta positioner. Därmed har fondens nettoexponering också reducerats. Derivatskyddet har ökats, både aktivt och organiskt, då aktiemarknaden under den senaste tiden utvecklats svagt. Ökad bruttoexponeringen och minska nettoexponering helt enkelt.”

I november har fondens avkastning fortsatt söderut och fonden har tappat knappt 8 procent, vilket summerar årets avkastning till minus 12 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -