Börsen på plus, storbankerna drar

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen runt nollstrecket men letade sig under förmiddagen upp i positivt territorium med stöd av en banksektor på frammarsch.

Den pressade tobaksjätten Swedish Match rekylerade upp och måndagens rusning i Tele2 korrigerades när handeln återupptogs efter gårdagens handelsstopp.

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.504. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade bytt ägare. På de Europeiska börserna var Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC-40 upp 0,2-0,4 procent.

Bland Stockholmsbörsens större bolag på OMXS30 lyfte banksektorn som helhet och samtliga fyra svenska storbanker noterade uppgångar mellan 1,3-2,4 procent med SEB i topp. Enligt Morgan Stanley förefaller konsensus underskatta den kombinerade positiva effekten för svenska bankers räntenetto från högre räntor och lägre resolutionsfondskostnader under kommande två år.

Bland vinnarna fanns även Swedish Match som rekylerade upp 1,3 procent. Aktien har varit under press och tappat nära 20 procent sedan det amerikanska läkemedelsverket meddelat att det avser att förbjuda smaksatta cigarrer tidigare i november.

Gårdagens vinnare Tele2, som rusade 9 procent innan den handelsstoppades på måndagen, backade runt 1 procent. I ett pressmeddelande på måndagskvällen skrev Tele 2 att bolaget "noterar mediespekulationerna" och påminner om att EU-kommissionen har till den 30 november på sig att ta ett beslut.

Hexagon tillhörde förlorarna på OMXS 30 med en nedgång på 1,3 procent. Mätteknikbolaget har fått sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas till underperform från neutral. Riktkursen sänks samtidigt till 410 från 460 kronor.

Bland bolag som backade fanns även en rad industribolag som Sandvik och Atlas Copco som sjönk 0,6-1,5 procent.

Utanför OMXS30 har riskkapitalbolaget EQT lagt ett bud på Stendörren Fastigheter på 100:25 kronor per aktie. Budet motsvarar en premie på 3,8 procent jämfört med stängningskursen för B-aktien på Stockholmsbörsen på måndagen. Aktien var upp drygt 4 procent.

Inom samma sektor steg Hemfosa 1,9 procent efter besked att bolaget förvärvat vårdboenden till ett fastighetsvärde om 103 miljoner kronor av Emrahus. De årliga intäkterna kommer att uppgå till 6,1 miljoner kronor.

Enligt Statistik från Recreation Vehicle Industry Association sjönk den amerikanska marknaden för fritidsfordon med 11,0 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år. Dometic, som bland annat tillverkar kylskåp till husbilar, husvagnar och andra fordon, har sin största marknad i vad de benämner som Americas och aktien backade 0,6 procent på tisdagen.

Spelutvecklaren Starbreeze aktie studsade upp något och b-aktien noterades 2,8 procent högre på tisdagen. Samtidigt ökade a-aktien hela 14 procent. Historiskt har kursrörelserna i bolagets båda aktier följts åt i stor utsträckning.

Tankrederiet Concordia tillhörde en av Stockholmsbörsens bästa aktier på tisdagen med en uppgång på 7,9 procent till 10:95 kronor efter att Kepler Cheuvreux höjt rekommendationen till köp från behåll. Riktkursen höjs till 20 från 12 kronor.

Medicinteknikbolaget Polarcool som tidigare var ett dotterbolag till Braincool har inlett handel på Spotlight. Bolaget säljer produkter inom idrottsmedicin med fokus på behandling av hjärnskakning och upprepat våld mot huvudet fick ett kyligt mottagande och handlades på onsdagen till 0:9 kronor att jämföras med teckningskursen på 2 kronor.

Graf: OMSX30 den 27 november 2018

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -