Blankarna tar hem pengarna

Börs I takt med att Stockholmsbörsen backar minskar antalet blankningar på börsen. Totalt är det blankade kapitalet nu nere på samma nivå som i april.

Den 24 oktober fanns det blankade aktier till ett värde motsvarande 46 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I början av oktober var siffran nära 54 miljarder kronor, enligt Holdings.

Under senaste veckorna är det särskilt blankarreträtten från klädjätten H&M och Tele2 som märkts av. Den 5 oktober köpte blankaren Numeric Investors tillbaka H&M-aktier för 1,3 miljarder kronor motsvarande 0,5 procent av kapitalet.

Totalt är fortfarande 3,19 procent av H&M:s aktier kortade. Samtliga utom en av blankarna ligger kraftigt minus i sina positioner efter att H&M-aktien stigit de senaste veckorna.  

Det näst största återköpet gjordes den 19 oktober i Tele2 aktier, då storblankaren Marshall Wace köpte tillbaka motsvarande 0,69 procent av aktiekapitalet. Värdet på den positionen var 366 miljoner kronor.

Stora blankarreträtter har också gjort i ICA som rapporterade under torsdagen. Blankaren GLG Partner har återköpt blankade aktier till nära en miljard kronor under de senaste veckorna före rapporten.

ICA var fram tills nu trots det en av börsens mest blankade aktier. Totalt är 5,4 procent av ICA:s aktier kortade. Det motsvarar drygt 3 miljarder kronor och gör ICA till den nionde mest blankade aktien på Stockholmsbörsen. Samtliga aktörer som kortat ICA ligger nu på minus.

När det gäller de tio mest blankade aktierna på börsen är det fortfarande it-bolaget Mycronic som toppar listan. Sammantaget är drygt 12 procent av bolagets aktier blankade. 12 procent motsvarar cirka 1,3 miljarder kronor.

Samtliga blankare har hittills fått bita i gräset och ligger bitvis kraftigt back på sina korta positioner i Mycronic. Allra mest på minus är GMT Capital Corp som ligger back drygt 60 procent på sin position som idag är värd 338 miljoner kronor.

Under onsdagen släppte Mycronic en rapport som visade att bolaget går bra. Resultatet efter skatt blev 347 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018 jämfört med 43,6 miljoner kronor samma period förra året.

Näst mest blankade aktien är inkassobolaget Intrum. 11,5 procent av bolagets aktier är kortade. Det motsvarar 3,4 miljarder kronor. En relativt stor andel av bolagets intäkter kommer från Italien vars dysfunktionella banksystem är en källa till oro. Utöver finns spekulationer om att Italien kan tvingas överge euron. Det råder dessutom råder prispress i inkassobranschen.

Bostadsutvecklaren JM återfinns på tredje plats. Drygt 10 procent av bolagets aktiekapital är blankat. Här ser blankarna möjlighet att tjäna pengar på den pressade svenska bostadsmarknaden.

JM släppte sin rapport för det tredje kvartalet under torsdagen. JM:s rörelseresultat blev 411 miljoner kronor jämfört med 543 miljoner samma kvartal förra året. Det var bättre än analytikernas estimat som låg på ett rörelseresultat om 453 miljoner kronor. Trots det faller aktien under torsdagens handel eftersom antalet sålda bostäder och produktionsstarter var lägre än förväntat.

Andra starkt blankade aktier är förpackningsbolaget BillerudKorsnäs, Getinge och NCC med 10, 7,8 respektive 6,7 procent av kapitalet blankat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -