Aktierna som stigit under raset

Börs Guldbolagens aktier steg kraftigt under gårdagens handel i USA. Under de senaste dagarnas turbulens har guldpriset återhämtat förlorad mark.

Sedan 1 oktober har guldpriset stigit 2,7 procent. Under samma period har S&P 500 backat 6,7 procent.

Investerare gillar guld både som inflationsskydd och som något man flyr till när det råder oro på marknaderna. Senaste månaden har världens tio största guldproducenter i genomsnitt stigit 9,3 procent.

Klart bäst har det gått för världens största producent kanadensiska Barrick Gold, vars aktie är upp 25 procent på en månad. Bakom uppgången ligger förutom börsoro och ett stigande guldpris att Barrick lagt ett bud på konkurrenten Randgold Resources.

Budet ligger på 5,4 miljarder dollar. Randgold Resources är noterade på Londonbörsen. Verksamheten bedrivs i Mali.

Redan innan övertagandet var Barrick världens största guldproducent med en årlig produktion på 5,32 miljoner uns 2017.

Barricks guldproduktion har dock minskat stadigt under de senaste åren. För tio år sedan låg produktionen på runt 8 miljoner uns och per år. Affären är den största som genomförts inom guldbranschen under de tre senaste åren.

Barrick har 10 000 anställda. Bolaget bryter guld i Argentina, Kanada, Dominikanska Republiken, Peru, Australien, Chile, Papua Nya Guinea, Saudi Arabien, Zambia och i USA. I slutet av 2017 hade Barrick Gold bevisade mineralreserver på 64,4 miljoner uns guld.

Världens näst största guldproducent Newmont Mining har under samma period bara stigit 8 procent.

Newmont Mining grundades 1921 och har huvudkontor i Greenwood Village i Colorado. Totalt har bolaget närmare 25 000 anställda I USA, Australien, Ghana, Peru och i Surinam.

Näst starkast under den senaste månadens handel har det gått för amerikanska AngloGold Ashanti, vars aktie är upp 21 procent.

Trots den senaste månadens uppgång har guldproducenterna haft det tufft under det senaste året. Bakom ligger en svag utveckling för guldpriset som hittills i år ner 6,7 procent.

Sett över de senaste tolv månaderna har samtliga guldaktier backat. I genomsnitt har de fallit 17 procent. Svagast har guldproducenten Kinross gått. Kinrossaktien har fallit med 33 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

För svensknoterade Semafo har det inte gått lika bra. Semafo har backat 2 procent under senaste månaden. Under senaste året är Semafoaktien ner 3 procent.  

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -