H&M-blankare i miljardgrav

Börs Förra veckan steg H&M-aktien kraftigt efter att bolaget släppt sin rapport för det tredje kvartalet. Uppgången har blivit en miljardgrav för de som blankat aktien.

Totalt är 3,4 procent av H&M:s aktier blankade. Värdet på de publika blankningarna uppgår till 9,3 miljarder kronor, enligt Holdings. Samtliga fem storblankare i H&M-aktien ligger idag rejält back på sina investeringar.  

Största blankaren i H&M är Marshall Wace som kortat 1,06 av aktiekapitalet i klädjätten. Positionen är idag värd 2,9 miljarder kronor, enligt Holdings. Hittills ligger Marshall Wace back 21,4 procent på sin investering. Det motsvarar ett minus på 780 miljoner kronor.

Näst största blankningspositionen har Maverick Capital som kortat 0,69 procent av H&M:s aktiekapital. Innehavet är idag värt 1,87 miljarder kronor, vilket är 21 procent mindre än vad man gav för aktiepositionen.

De tre andra blankarna är Old Mutual Global Investors, Merian Global Investors och Numeric Investors. De ligger back mellan 28 och 19 procent på sina respektive blankningar. Utöver de publika blankningarna är och har H&M-aktien blankats av många mindre aktörer och småsparare.

Torsdagen den 27:e september släppte H&M en rapport som togs emot positivt av marknaden. Kvartalsvinsten var 5 procent lägre än analytikerna spått, enligt SME Direkt. Samtidigt var bruttomarginalen högre än väntat.

Aktien steg 11 procent. Under den senaste månaden är HM-aktien upp 33 procent. Mätt sedan årsskiftet är aktien dock fortfarande ner drygt 2 procent.  

Den starka rapporten till trots är analytikerna fortsatt skeptiska till klädbolaget. Den genomsnittliga riktkursen för aktien ligger på 138,6, enligt Factset. Riktkurserna spretar dock rejält från 105 kronor per aktie upp till 180 kronor.

Analytikerna är definitivt inte eniga om huruvida bolaget nu har lämnat botten eller om ännu tuffare tider väntar.

En del analytiker ser senaste rapporten som ett bevis på att H&M nu visar första tecknen på en försäljningsåterhämtning, drivet av större e-handelsförsäljning. Frågan framöver är nu om den något förbättrade försäljningen är något man kan upprätthålla i kommande kvartal.

När det gäller rekommendationsändringar har det dock inte skett några stora ändringar.

15 av 28 analytiker sätter fortfarande sälj på aktien. Elva analytiker sätter rekommendationen behåll på aktien och endast två sätter köp på värdepappret.

H&M-aktien är den klart mest ägda aktien hos nätbanken Avanza. Under de senaste dagarnas uppgång är det dock många som passat på att sälja sina innehav. I början av september fanns aktien i drygt 90 000 depåer. Idag finns H&M-aktien i 84 766 depåer. Det är den lägsta siffran sedan slutet av 2016.

H&M-aktien nådde all-time-high den 2 november 2015, då handlades aktien till kursen 335 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -