Trenderna som talar för silverpriset

Råvaror Idag handlas guld till historiskt höga 80 gånger silverpriset. Och det finns fler faktorer som talar för silverpriset, enligt förvaltaren Eric Strand.

Silver har idag högre potential än guld tycker Eric Strand. En av de viktigaste faktorerna som talar för silverpriset är råvarubörsen, New York Mercantile Exchange and Commodity Exchange (COMEX), där man handlar silverderivat. Här har ett nytt mönster sett dagens ljus.

”När Bear Stearns gick omkull hade de stora nettokorta silverderivatpositioner som JP Morgan tog över. JP Morgan har under varje uppgång för silverpriset gått kort på Comex till trenden har vänt. De stora bankerna har styrt marknaden och lurat många tekniska fonder som lever på momentum. De har inte gjort en enda realiserad förlust på sina korta positioner under de senaste tio  åren. Men nu är något på gång och det finns något stort i luften. För första gången i modern tid är de stora bankerna inte nettokorta längre", säger Eric Strand, förvaltare på Pacific Precious, en fond som investerar i just ädelmetaller.

Eric Strand

”Silver och guldkvoten säger någonting om silverpriset. Det finns bara 16 gånger så mycket silver som guld på jorden - inte 80, som marknaden prissätter guldet till. Så det finns en enorm potential här. Det är den fysiska marknaden som ska sätta priset och inte derivat eller pappersmarknaden. Men det har tagit tid”

Efterfrågan på silver är stort från industrin med nya trender som solceller och elbilar.

”Grejen med silver är att det är världens näst mest använda råvara efter olja. Det används i datorer, solceller, mobiltelefoner, elbilar med mera för det har de bästa ledande egenskaper men även inom t.ex. sjukvården för sina antibakteriella egenskaper. Dessutom finns inga silverreserver hos centralbanker längre, som de hade tidigare.”

”Idag har inte heller företagen några silverreserver, för de får det just-in-time levererat. Den dag vi får fysiskt brist på silver och priset sticker uppåt, måste exempelvis Apple fortfarande ha silver till telefonerna. Silver har således en oelastisk prisbild, vilket innebär att om silver blir dyrare så minskar inte efterfrågan som för olja. När företagen tror att det börjar bli ont om silver kommer de sannolikt bygga upp en egen reserv för att produktionen inte ska brytas.”

”En annan faktor som talar för silver är att det finns inte så många gruvproducenter som har primär fokus på att bryta silver. För många är det en biprodukt från koppar och guldproduktion. Ökar efterfrågan dramatiskt på silver är det en stor omställning att börja producera mer silver. Det låga silverpriset gör att man tagit silver från lätta ådror och inte investerat så mycket de sista åren.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -