Läge i Trelleborg efter kursraset

Aktieanalys Trelleborg-aktien har gått riktigt svagt sedan i våras. Tillväxten har visserligen tappat lite tempo igen, men vi tycker kursreaktionen känns överdriven och ser ett köptillfälle.

Trelleborg-aktien har backat 17 procent sedan början av maj. Det är klart sämre än övriga tunga verkstadsbolag och lite märkligt med tanke på att bolaget överlag presterat i linje med förväntningarna. Resultatet i det andra kvartalet var rekordhögt.

När det gäller Trelleborg hamnar mycket fokus kring bolagets underliggande tillväxt. Den organiska tillväxten var svag i flera år då bland annat olje- och gasindustrin drog ned på sina investeringar. I fjol noterades dock äntligen en tydlig förbättring och särskilt fjärde kvartalet blev starkt.

I år har dock trenden åter varit lite svagare på den punkten. De första och andra kvartalen har bjudit på underliggande tillväxttal på 4 respektive 2 procent.

Framför allt är det fortsatta problem för olje- och gasindustrin som tynger. Området Offshore and Construction har rapporterat negativ underliggande tillväxt på 19 procent hittills i år. Även området Wheel Systems har taktat ned efter ett urstarkt 2017.

Wheel Systems är efter storförvärvet av tjeckiska CGS för ett par år sedan näst största affärsområde inom Trelleborg. Efterfrågan på lantbruksdäck var svag under ett antal år men marknaden tog väldig fart i fjol. För helåret 2017 noterade Wheel Systems en underliggande tillväxt på hela 12 procent. Hittills i år har ökningen varit mer beskedliga 4 procent.

Trelleborg hänvisar i sin halvårsrapport till en lite sämre eftermarknadsaffär i Wheel Systems under andra kvartalet. Detta till följd av en ovanligt torr och varm försommar i norra Europa. Den situationen lär inte ha förbättrats under inledningen av det tredje kvartalet.

Wheel Systems marginaler har stärkts jämfört med i fjol men de ligger fortfarande långt efter den verkliga vinstmotorn i Trelleborg: affärsområdet Sealing Solutions. Områdets rörelsemarginal är 10 procentenheter högre än Wheel Systems och Sealing Solutions står för över hälften av rörelseresultatet i koncernen.

Sealing Solutions har varit oerhört stabilt de senaste åren och den trenden fortsätter. I det andra kvartalet noterades en organisk tillväxt på 6 procent, lönsamheten förbättrades ytterligare ett snäpp och rörelseresultatet steg 13 procent.

Om Sealing Solutions är den stabila kärnan i Trelleborg så fortsätter Offshore and Construction att vara det stora släpankaret. Trots en svag utveckling i flera år rör sig siffrorna fortfarande åt fel håll. Omsättningen faller, lönsamheten försämras och rörelseresultatet föll i årets andra kvartal med 19 procent.

Vd Peter Nilsson har tyckt sig sett tecken på en vändning för området tidigare och det gjorde han även i halvårsrapporten. Aktiviteten i olje- och gassektorn visar tydliga tecken på att öka enligt vd:n. Med viss eftersläpning väntas det leda till ökade leveranser även för Trelleborg.

Sammantaget var som sagt utfallet i Trelleborgs andra kvartal ungefär som väntat, om än lite i underkant. Den organiska tillväxten på 2 procent var dock ganska klart under snittprognosen på 3,5 procent.

Förvärv är en viktig del av Trelleborgs tillväxtstrategi och historiskt har bolaget snittat ungefär sex förvärv om året. 2016 slutfördes köpet av tjeckiska CGS Holdings för knappt 11 miljarder kronor. Integrationen av den jätteaffären har överlag gått bra, men den starka efterfrågan på lantbruksdäck i fjol gjorde att vissa strukturella grepp fick vänta.

Framöver kommer Trelleborg att sikta mot betydligt mindre förvärv än CGS. Huvudmålet är affärer i storleksklassen 1-2 miljarder kronor inom områden där bolaget redan är verksamt. Ny teknik och geografisk spridning är ett par av målsättningarna med förvärven. Trelleborg vill på sikt att Västeuropa inte ska utgöra mer än 40 procent av omsättningen. I dagsläget svarar regionen för 47 procent så fortsatt tillväxt på framför allt tillväxtmarknaderna i Asien, Sydamerika och Östeuropa är en målsättning för bolaget.

Generellt prioriterar dock Trelleborg marginalerna före tillväxt. Målsättningen för rörelsemarginalen är att den i snitt ska överstiga 15 procent över en konjunkturcykel. För närvarande ligger den på årsbasis på 13,7 procent.

De analytiker som bevakar Trelleborg räknar enligt SME Direkt med att marginalen, justerad för engångskostnader, kommer att landa på 15 procent nästa år. Omstruktureringskostnader på ett par hundra miljoner om året de närmaste åren drar dock ned den rapporterade siffran.

För 2019 och 2020 väntar sig analytikerna i snitt tillväxttal på cirka 5 respektive 3 procent. Lönsamheten väntas successivt förbättras och vinsttillväxten för samma år väntas uppgå till 12 procent respektive 6,5 procent. P/e-talen ligger med nuvarande aktiekurs på 13,2 respektive 12,4.

Direktavkastningen i Trelleborg-aktien väntas uppgå till 2,7 procent respektive 3,1 procent de närmaste åren.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 33 953 35 570 36 717
Rörelsemarg., % 13,6 14,4 14,8
Vinst/aktie, sek 12,09 13,54 14,42
Utdelning, sek 4,80 5,49 5,99
       
Källa: SME Direkt      

 

Trelleborg har som sagt presterat ungefär som väntat i år och analytikerna har faktiskt sedan årsskiftet petat upp sina vinstprognoser något för de kommande åren. Det kraftiga kursfallet sedan i våras har därför inneburit en kraftigt sänkt värdering. Enligt databasen Factset har det rullande p/e-talet för de kommande 12 månaderna dalat nästan 25 procent sedan början av året.

Den sämre underliggande tillväxten är lite oroande och man kan som sagt fundera kring vad den rekordvarma sommaren har inneburit för Wheel Systems försäljning av lantbruksdäck. Kursreaktionen sedan i våras känns dock lite överdriven.

Hela verkstadssektorn har varit trög på Stockholmsbörsen i år och även Trelleborg-aktien skulle sannolikt behöva lite ökad konjunkturoptimism för att få ordentlig luft under vingarna igen. Vi är dock fortsatt hyggligt optimistiska kring konjunkturen i Europa, Sverige och USA. Då passar Trelleborg-aktien bra och vi ser ett köptillfälle efter kursraset.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Trelleborg B Köp 177,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -