Köprekade tyska aktier

Börs 18 tyska storbolagsaktier får en klar köprekommendation av analytikerna. Överst finns världens största biltillverkare, Tysklands största hyresvärd och ett växande halvledarbolag.

Flest andel köprekommendationer får Volkswagen. 23 av de 28 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien, enligt Factset.

Volkswagenaktien har haft en trist resa på börsen de senaste månaderna. Under 2018 har aktien backat 13 procent.

Den 1 augusti redovisade Volkswagen ett rörelseresultat på 5,6 miljarder euro för det andra kvartalet. Det var klart över analytikernas förväntan om ett resultat på strax under 5,0 miljarder i snitt.

Nettoomsättningen var 61,1 miljarder euro. Under samma period förra året var omsättningen 59,2 miljarder euro.

Under första halvåret i år levererade Volkswagen 5,5 miljoner fordon. Det är en ökning med 7,1 procent jämfört med samma period förra året. Starkast gick det för Volkswagens egna märke, där försäljningen steg 7,7 procent.

Svagast av de Volkswagenägda bilmärkena gick det för lyxmärket Bentley som minskade omsättningen till 757 miljoner euro från 867 året innan.

Det totalt sett starkare resultatet har fått analytikerna att skruva upp sina prognoser och höja rekommendationerna för aktien.

Den genomsnittliga målkursen ligger idag på 199 euro per aktie. Man bedömer alltså att det finns en uppsida på cirka 40 procent i aktien. Banken som sätter högst riktkurs ligger på 255 euro per aktie.

Näst mest köprekade tyska aktien är bostadsägaren Vonovia. Vonovia är kanske i Sverige mest känt för att de håller på att köpa ut Victoria Park från börsen.

Vonovia är Tysklands största bostadsägare. Bolaget äger drygt 394 000 lägenheter. Vonovias fastighetsbestånd sträcker sig över hela Tyskland och marknadsvärdet på tillgångarna uppgår till 38,5 miljarder euro.

Bostadsbristen i Tyskland är minst lika stor som i Sverige. Det har bidragit till en snabb ökning av hyresnivåerna, vilket givetvis gynnat Vonvias aktie som stigit 26 procent under det senaste året.

Tolv av de 15 analytiker som bevakar aktien sätter rekommendationen köp. I genomsnitt har de satt riktkursen 46,44 euro. Vonovia handlas för närvarande till 44 euro per aktie.

Tredje mest köprekade aktien är halvledarbolaget Infineon. 19 av 26 analytiker sätter köp på aktien. Infineon knoppades av från Siemens år 2000. Sedan dess har bolaget vuxit ordentligt. Marknadsvärdet uppgår till drygt 25 miljarder euro.  

Infineon fokuserar främst på att tillverka mikrochips till biltillverkare och bolag inom krafthantering. Det är särskilt inom elbilstillverkningen som den framtida tillväxten spås komma. Anledningen är att elbilar kräver flera gånger fler mikrochips jämfört med fordon som drivs av fossila bränslen.

I genomsnitt ligger riktkurserna på 26 euro per aktie. Att jämföra med dagens kurs på strax över 22 euro per. Högsta riktkursen är 31 euro per aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -