USA - investerarnas första val

Fonder De globala investerarna fortsätter att föredra amerikanska aktier. Intresset har nu nått den högsta nivån sedan början av 2015. Det visar en färsk investerarenkät.

Två tredjedelar av de tillfrågade anser att vinstförväntningarna för amerikanska bolag är den mest gynnsamma av alla globala regioner. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 3 – 9 augusti.

Den senaste månaden har investerarna fortsatt att köpa bankaktier, amerikanska aktier och öka kassan. Det har skett till förmån för råvaru- och oljesektorn.

Investerarna tycker att USA har den mest gynnsamma utsikten för bolagsvinster. Den är på 17-årshögsta. Alla andra regioner har netto negativa vinstutsikter.

Investerarna har samtidigt minskat risken genom att öka nettokassan till 5,0 procent från 4,7 procent. Det är över det historiska snittet de senaste 10 åren på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator - över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Storbritannien har återigen seglat upp som den minst attraktiva marknaden i Europa före Italien. Investerarna är mest positiva till Tyskland följa av Frankrike. Sveriges attraktivitet har minskat från juli.

Den amerikanska 10-åringen handlas under 3-procentsnivån. Men det är först när den når 3,6 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera mer i obligationer. Det är i nivå med juli månads undersökning, men en uppgång från 3,5 procent i april.

Överst å listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” hittarr vi teknikbolagen FAANG+BAT aktierna (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google och Baidu, Alibaba, Tencent) för sjunde månaden i rad. (Det innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.) Näst populärast för den andra månaden i rad är det att gå kort tillväxtmarknadsaktier.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig. Det är för den sjunde månaden i rad som det är det största hotet. Andra potentiella risker som seglat upp under månaden är centralbankernas kvantitativa minskningar och en minskad kinesisktillväxt.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -