Uppåt i Japan, ned i Kina

Asienbörserna De asiatiska börserna utvecklades blandat på tisdagen. Det skedde en återhämtning på de japanska börserna medan de kinesiska börserna drog nedåt.

Strax efter klockan 8 var de japanska indexen Nikkei och Topix 2,2 respektive 1,6 procent högre.

Läget på valutamarknaden har stabiliserats och yenen har snarare försvagats något än fortsatt att förstärkas. Den turkiska liran har planat ut på en svagare nivå med handel strax under 7-strecket mot dollarn.

"Turkiets centralbank har meddelat om åtgärder för att hjälpa det finansiella systemet, vilket lindrat marknadsoron. Folk tror att Turkiet kommer att undvika att det värsta inträffar varpå investerare som sålde av japanska aktier omkring helgen tar tillbaka dessa positioner", sade SMBC-analytikern Toshihiko Matsuno till Bloomberg News.

Samtidigt var börserna i Fastlandskina ned 0,5 till 0,6 procent och Hongkongbörsen tappade 1,2 procent. Det kinesiska internetkonglomeratet Tencent föll nära 5 procent bland annat då det ombetts att dra tillbaka ett nysläppt dataspel.

I makrostatistikväg ökade kinesisk industriproduktion med 6,0 procent i juli medan detaljhandeln växte med 8,8 procent. Dessa båda utfall var lägre än de förväntade 6,3 respektive 9,1 procent från året före.

Kina har tidigare stramat åt för att hejda en alltför kraftig utlåning men på senare tid börjat lätta på finans- och penningpolitiken för att få stötta tillväxttakten igen.

Singaporebörsen var i stort oförändrad medan Taiwan, Sydkorea och Australien steg 0,5 till 0,7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -