Öresund tappar tempo

Aktieanalys Bra bolag, hög värdering är en sliten kliché, men icke desto mindre användbar. Som i fallet med Öresund. Som enda investmentbolag i vår översikt av branschen handlas aktien till en premie mot substansen och tyvärr har bolaget tappat en hel del gentemot index det senaste året.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan, nummer 24 den 9 juni 2018. Den har aktuella avkastningssiffror och substansvärde. 

Öresunds aktie har stigit med nästan 60 procent de senaste tre åren och därmed utklassat index. Inkluderat utdelningar så är avkastningen 92 procent. Men den fina trenden vände under våren 2017 och sedan dess har aktien utvecklats väsentligt sämre än index, framför allt under sommaren 2017 och sedan dess har den gått sidledes.

Facit för de senaste 12 månaderna är en total uppgång, inräknat utdelningar, med 6 procent. Index inkluderat utdelningar är samtidigt upp 10 procent under samma tidsperiod.

En stor del av förklaringen ligger i sammansättningen av Öresunds portfölj. Dels har innehavet i Bilia minskat i värde, med en nedgång på mer än 30 procent sedan toppen sommaren 2016. Dels har MQ varit något av ett sänke då aktien tillsammans med hela detaljhandelssektorn pressats rejält.

Till glädjeämnena hör bland annat Catena Media och Fabege. Den senare aktien har gått stadigt uppåt de senaste åren och är numer Öresunds största innehav värt en dryg miljard motsvarande 18,5 procent av substansvärdet.

Fabege är verksamt inom uthyrning och  förvaltning av kommersiella fastigheter och är således inte direkt exponerade mot den svaghet som setts i bostadsmarknaden under det gångna året. Men visst finns det en del risker, bland annat givet Fabeges fokus på Stockholm då det inte finns någon ”regional riskspridning”.

Bilia har haft en del svaga kvartal bakom sig, och aktien har historiskt varit ganska volatil, men i grund och botten ett bra bolag. Detsamma kan man nog säga om MQ, som pressats rejält på grund av svaga marknadsförutsättningar.

MQ är nu sedan april också utdelad till aktieägarna då Öresund delade ut både en aktie i Bilia och en aktie i MQ till aktieägarna för varje tiotal ägda aktier i Öresund. Det var ett lite märkligt drag att ersätta kontantutdelning med en utdelning av innehav, men det gav en mer fokuserad portfölj, så varför inte.

Den aktie bland innehaven som vi gillar mest är nog Oriflame, vars aktie dök rejält efter senaste rapporten, en rörelse som vi menar är överdriven. Så det finns en hel del swingfaktor i Öresunds innehav vilket gör bolaget intressant. Men så är det frågan om värdering. Substansrabatt är en central fråga i värderingen av alla investmentbolag, men i Öresunds fall så handlar det om en substanspremie.

Givet att portföljsubstansen till 88 procent utgörs av noterade innehav är premien lite svårsmält. Substansvärdet är 126 kronor, så med en aktiekurs på 148 kronor per aktie är således substanspremien 17 procent. Vi gillar bolaget, men inte värderingen, och rådet blir att avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Öresund Neutral 148,40 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -