Börsens mest blankade

Blankning Totalt finns tio bolag på Stockholmsbörsen där över 5 procent av aktiekapitalet är kortat. Under rapportperioden har blankarna tydligt ökat på sina positioner i bygg- och inkassobolagen och i ett förpackningsföretag.

Sammantaget är aktier till ett värde av drygt 53 miljarder kronor blankade på börsen. Det är en ökning med 43 procent jämfört med årsskiftet, då aktier för 37 miljarder kronor var kortade.

Trots att teknikbolaget Mycronic presenterade en bra rapport ligger aktien fortfarande i topp när det gäller börsens mest blankade aktier. Totalt är 13 procent av Mycronics aktier kortade, enligt Holdings. Mycronics aktie är hittills i år upp 10 procent och sammantaget ligger de som blankat aktien back cirka 12 procent på sin investering.

Efter rapporten valde flera banker att höja sina rekommendationer för aktien. Investmentbanken Carnegie höjde rekommendationen för Mycronic till köp från behåll. Riktkursen däremot sänktes till 115 kronor från 120 kronor.

Näst mest blankad är kredithanteringsbolaget Intrum Justitia. För närvarande är 10 procent av bolagets aktier blankade. Under året har antalet blankade aktier i bolaget ökat stadigt. Aktien är ner med över 22 procent i år.

Sedan bottennoteringarna i början av juli har dock aktien repat sig och stigit med cirka 15 procent. Den 24 juli släppte Intrum en rapport som var starkare än marknaden väntat sig. Rörelseresultat blev 1 240 miljoner kronor i det andra kvartalet 2018 jämfört med 865 miljoner kronor samma kvartal förra året.

Efter rapporten fick Intrumaktien både nya köp och säljrekommendationer. Under rapportdagen steg aktien med 15 procent. Det fick Danske Banks analytiker att tycka att värderingen blivit oattraktiv. Danske Bank har för närvarande riktkursen 228 kronor och rekommendationer sälj på aktien.

Kepler Cheuvreux å andra sidan valde att ta upp aktien till bevakning och sätta rekommendationer köp med riktkursen 285 kronor.

Totalt sett ligger blankarna plus 10 procent i Intrumaktien för närvarande.

Ett annat inkassobolag på listan är de tio mest kortade aktierna är Hoist Finance. Till skillnad från Intrums rapport togs Hoist rapport inte emot lika positivt av marknaden. Under de senaste dagarna har antalet kortade aktier stigit i Hoist. Sammantaget uppgår dessa nu till 5,4 procent av kapitalet.

Förpackningsbolaget BillerudKorsnäs har seglat upp som en ny blankarfavorit efter senaste rapporten som var klart sämre än marknaden förväntat sig. Totalt är nu 7,4 procent av bolagets aktier blankade.

Under det andra kvartalet uppgick Billerud Korsnäs justerade rörelseresultat till 309 miljoner kronor och den justerade rörelsemarginalen blev 5,2 procent. Väntat var i genomsnitt 575 miljoner kronor respektive 9,8 procent, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Bakom den svaga utvecklingen för bolaget låg främst uppstartsproblem efter ett planerat underhållsstopp samt produktionsförluster till följd av vedbrist.

På rapportdagen föll aktien kraftigt. Flera banker valde att skruva ner sina riktkursen för aktien.

Andra hårt kortade aktier är byggbolagen JM och NCC. Här är 5,3 respektive 5,1 procent av aktierna blankade.

Aktie % blankat Värde Avkastning
  Mycronic
-13,1% 1 205 -12,4%
  Intrum
-10,2% 3 156 10,0%
  BillerudKorsnäs
-7,4% 1 605 9,8%
  Byggmax Group
-7,2% 178 16,7%
  Tele2 B
-6,2% 3 620 -21,6%
  Getinge B
-5,8% 1 570 0,7%
  Fingerprint Cards B
-5,8% 154 67,6%
  Hoist Finance
-5,4% 300 7,7%
  JM
-5,3% 591 17,5%
  NCC B
-5,1% 763 4,1%
       
Källa: Holdings      

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -