Deklarationstips i sista minuten

Privatekonomi Har du inte deklarerat ännu, då är du inte ensam. Här är de bästa tipsen för dig som är ute i sista stund.

”Många av dem som deklarerar sent har svårare deklarationer som man behöver lite mer tid för att få fram underlag till, exempelvis näringsidkare och de som sålt bostad och aktier”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Men nu är det hög tid att ta tag i den här biten. Den 2 maj vid midnatt är sista chansen att skicka in inkomstdeklarationen för inkomståret 2017. Lämna in deklarationen i tid så riskerar du inte eventuella förseningsavgifter på upp till 3 750 kronor.

Om du har en restskatt på under 30 000 kronor och betalar in den senast 3 maj slipper du betala ränta på beloppet. Räntan börjar ticka från den 4 maj.

Även om du är stressad så försök att deklarera i lugn och ro så att du inte missar eventuella skatteavdrag du kan göra. Det mesta finns redan förtryckt, men exempelvis reseavdrag måste du själv lägga in.

Även ränteavdrag som ska omfördelas behöver du lägga in själv. Om ni exempelvis är två som äger en bostad tillsammans kan ni tjäna på att omfördela ränteavdrag på eventuella bostadslån för att maxa rut- och/eller rotavdrag. Det här är ett smart avdrag, det finns många tusenlappar att spara.

Om ni inte själva ber om det, delas avdragen lika mellan er. Glöm inte att båda två måste göra ändringen för att det ska gå igenom.

Om du helt saknar tjänstepension i din anställning så kan du göra avdrag för eget pensionssparande. Tänk på att sparandet måste göras i en pensionsförsäkring eller på IPS.

Du kan alltså inte få avdrag om du har sparat i exempelvis ett ISK eller en kapitalförsäkring. Avdraget får vara högst 35 procent av din inkomst och uppgå till maximalt 448 000 kronor för inkomståret 2017.

Tycker du att det är knepigt med avdragen så finns det tjänster som hjälper dig på skatteverket.se. Här kan du exempelvis se vilka avdrag som kan göras för resor till och från arbetet, omkostnadsbelopp vid aktieförsäljning eller förbättringsutgifter vid bostadsförsäljning.

Här är några andra tips i korthet

Deklarera digitalt. Då kan du få dina skattepengar redan i början av juni.

Ska du bara godkänna deklarationen använd appen.

Ska du ändra eller lägga till uppgifter, exempelvis om du sålt bostad eller aktier, deklarera via e-tjänsten där är fler uppgifter redan ifyllda.

För att få skatteåterbäring utbetald automatiskt måste du ha ett bankkonto anmält. Har du inte anmält bankkonto än, gör det samtidigt som du deklarerar i appen eller e-tjänsten.

Har du en svårare deklaration som du inte hinner få fram alla underlag till kan du ansöka om anstånd på Mina sidor.

Här hittar du alla Placeras deklarationstips 2018

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -