Så går det till vid ett fondköp

Fonder Jag får många frågor kring vad som gäller när man handlar fonder. Några av de vanligaste frågorna handlar om vilka tider som gäller och hur många dagar det tar innan fonden syns på kontot.

Det finns flera sätt att köpa och sälja fonder på. Du kan exempelvis köpa fonder via en bank, direkt hos fondbolaget eller på en fondplattform hos en nätmäklare.

Många banker har sina egna fonder men har på senare tid ökat utbudet med så kallade tredjepartsfonder. Hos fondbolaget får du oftare ett smalare utbud som domineras av fondbolagets egna fonder. Nätmäklare har oftast ett stort och brett utbud.

När du väl bestämt dig för vilken fond du vill köpa och hos vilken aktör så lägger du en köporder. Idag är det vanligast att lägga ordern via internet, men det går även att handla genom en mäklare per telefon.

Vid orderläggningen måste du bestämma hur mycket pengar du vill köpa för. När köpet väl är genomfört tilldelas du så många fondandelar som summan räcker till. En fondförsäljning sker i fondandelar eller i procent av innehavet.

Det är värt att tänka på att vid fondhandel köper och säljer man alltid till okänd kurs eftersom handeln sker efter börsens stängning. Men vid handel med börshandlade fonder, så kallade ETF:er fungerar det annorlunda.

ETF:er handlas som vanliga aktier under börsens öppettider till den kurs som råder vid handelstillfället, och du betalar courtage på affären. Värt att tänka på vid ETF-handel är skillnaden mellan köp och säljkurs, den så kallade spreaden. En stor spread innebär att få aktörer vill köpa och sälja. Det kan ses som en kostnad. Du ser innehavet direkt på depån.

Vid fondhandel utgår oftast ingen köp- eller säljavgift, men beroende på mäklare kan fondbolagen ibland ta ut en köp- och säljavgift för att handla fonden. Att det varierar beror på att olika mäklare har olika avtal med fondbolagen.

Vanligast är dock att du bara betalar fondavgift löpande i form av förvaltningsavgift. Förvaltningsavgiften anges i procent per år, men den beräknas på den totala fondförmögenheten per dag. Innan andelskursen beräknas varje dag tas 1/365-del av avgiften ut från fonden. Det innebär att du som fondandelsägare bara betalar fondavgiften för den tid du äger fonden. Om du går in och tittar på fondens avkastningshistorik så är förvaltningsavgiften dragen.

Det utgår även en förvaltningsavgift löpande på börshandlade fonder, men den är i regel lägre än för vanliga fonder eftersom det handlar om passiva indexinvesteringar som är billigare än en aktivt förvaltade fonder.

När du köper och säljer fonder som handlas i utländska valutor fungerar det lite annorlunda jämfört med fonder som handlas i svenska kronor. Det beror på att de pengar du ska investera måste växlas till den utländska valutan.

Oftast utgår en växlingsavgift hos banken eller nätmäklaren. Växlingsavgiften utgår vid både köp och försäljningstransaktionen. Hos nätmäklarna ligger den totala växlingsavgiften för ett köp och en försäljning på totalt 0,5 procent och baseras på spreaden, alltså skillnaden på växlingskursen.

När du har köpt eller sålt en fond får du en uppskattning när fonden eller likviden kommer att synas på kontot, men tidpunkten kan avvika då den inte tar hänsyn till om den utländska marknaden har stängt eller inte, vilket påverkar leveransdatumet.

Som exempel firas det kinesiska nyåret någon gång under perioden 21 januari till 20 februari. Då är börserna i Kina stängda i drygt en vecka, vilket påverkar fondhandeln under den perioden.

Hur lång tid det tar före fonden syns på fondkontot eller du får pengalikviden efter en fondförsäljning framgår av fondens handelsvillkor.

Men det finns några enkla tumregler.

För fonder noterade i svenska kronor syns ett fondköp dagen efter på kontot. Och vid fondförsäljning finns kapitalet två dagar senare på fondkontot.

För fonder noterade i utländsk valuta brukar det ta en extra dag innan det syns på fondkontot. Vilket innebär att det tar två dagar vid köp och tre dagar vid en fondförsäljning.

Men för att fondaffären ska genomföras samma dag som du lägger fondordern så är det viktigt att hålla koll på fondens så kallade stopptid.

I handelsinformationen för fonden står det vilken stopptid som gäller. Den innebär att fondordern måste komma till banken eller nätmäklaren före den tidpunkten under dagen för att köp/försäljning ska ske till den dagens stängningskurs.

De flesta fondbolag har klockan 13:00 som stopptid, och klockan 10:00 vid halvdagar på Stockholmsbörsen.

Det innebär att om du lägger ordern före stopptiden kommer ordern att skickas till berört fondbolag och affärsdagen blir samma dag. Om du lägger ordern efter stopptiden innebär det att din fondorder kommer att skickas till fondbolaget nästkommande bankdag. Och du får nästkommande dags stängningskurs som köpkurs och fond-köpet syns först en till två dagar senare på fondkontot.

Men det finns fondbolag som kan ha andra stopptider, exempelvis klockan 12:00. Därför är det viktigt att läsa handelsinformationen för varje enskild fond.  

Ovanstående gäller för dagshandlade fonder. För fonder som handlas mer sällan veckovis, månadsvis eller kvartalsvis gäller andra regler.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -