Handelskrig flyttar kapitalet

Fonder/ETF:er Stigande oro för handelskrig har minskat nettoinflödet till passivt förvaltade produkter i mars. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Den allt mer ihållande börsoron är nu inne på andra månaden. Den senaste riskfaktorn för investerarkollektivet att förhålla sig till är ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina. Det kan läggas till de tidigare orosmolnen stigande inflation och höjda räntor. Det har satt sina spår i riskviljan i mars.

Framförallt ser man flera tydliga taktiska omallokeringar under månaden, som drivs av ökad risk för handelskrig och kommande räntehöjningar i USA, med minskad exponering mot amerikanska exportberoende bolag och ökade inflöden till amerikanska korta statspapper.

Efter bottennoteringen i februari på 56 miljarder kronor steg inflödet till 148 miljarder kronor till passivt förvaltade börshandlade produkter i mars. Men det är långt under rekordet som sattes i januari på 800 miljarder kronor i nettoinflöde. Allt enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Två tredjedelar av nettoinflödet letade sig till aktierelaterade produkter. Klart populäraste aktiemarknad var den japanska som tog majoriteten av nettoinflödet. Stabil vinsttillväxt och fortsatt tilltro till global tillväxt tillsammans med en mer aktieägarvänlig inställning, lockar investerarna till de japanska storbolagen. Ytterligare en stärkande faktor bakom nettoinflödet är att den japanska centralbanken  fortsatt med sina stödköp i japanska aktie ETF:er.

Investerarna fortsätter att investera i aktieprodukter på tillväxtmarknaderna. De hade stabilt nettoinflöde under månaden. Men ränte- och kreditprodukter på tillväxtmarknaderna såg utflöden, de första på länge. Oro för höga värderingar verkar vara den stora faktorn bakom månadens utflöden.

Europeiska aktieprodukter hade stora nettoutflöden under slutet av månaden. Sentimentet hos investerarna har blivit lägre efter signaler om sämre makrostatistik och ökad risk för handelskrig.

Amerikanska aktier hade blandade kapitalströmmar i spåren på ökad risk för handelskrig. Investerarna nettosålde stora volymer i amerikanska storbolag, och växlade över till mer hemmamarknadsberoende sektorer som konsumentvaror och finansbolag. Amerikanska småbolag som inte är särskilt exportinriktade attraherade stora nettoinflöden. Nettoutflödet för amerikanska aktier var faktiskt högre i februari, så en viss stabilisering har vi sett under månaden.

Korta amerikanska statspapper tog lejonparten av nettoinflödena i tillgångsslaget ränteprodukter. Det är främst mycket likvida korta amerikanska räntepapper som investerarna gillar. De anses stå emot stigande räntor bäst.

Stora delar av kapitalflödet inom räntesegmentet kommer sannolikt från de fortsatta stora nettoutflödena från amerikanska företagsobligationer. Det var den tredje månaden i rad som investerarna nettosålde stora belopp. Anledningen sägs vara en oro för den amerikanska centralbanken normaliserade räntor på sikt, vilket göra att kapitalet letar sig till korta statspapper.

Ädelmetallerna guld och silver som brukar vara en klassisk tillflykt i orostider såg stigande nettoinflöden i mars.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 40 500 miljarder kronor, vilket är en ökning med moderata 1,5 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -