På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Cementera din aktieportfölj

Börs Stora kineiska infrastrukturprojekt har fått fart på cementaktier. Världens starkaste cementaktie det senaste året är China National Building Material, vars aktie stigit drygt 70 procent. Men marknaden växer på många kontinenter.

China National Building Material (CNBM)

En annan cementaktie som gått starkt är japanska Taiheiyo Cement, vars aktie stigit drygt 26 procent. Bakom uppgången ligger stor efterfrågan i samband med att Tokyo arrangerar OS 2020.

Taiheiyo Cement

Världens största cement- och betongaktier gynnas av en stark världskonjunktur, växande befolkning, urbaniseringen i Asien och stigande medelinkomster. I USA förbereds också en gigantisk plan för att satsa på landets starkt föråldrade och eftersatta infrastruktur.

Enligt en färsk rapport från Technavio spås cementmarknaden växa med 9 procent per år under de kommande åren. Uppgången drivs främst av snabbt ökad urbanisering främst i Asien. Ökningen hänger samman med stigande köpkraft hos asiatiska konsumenter.

Den större köpkraften leder till högre efterfrågan på hus och lägenheter samtidigt som inflyttningen från landsbygden fortsätter med oförminskad styrka.

Allt detta är mumma för världens cementproducenter. I rapporten spås cementefterfrågan växa snabbare än produktionen, vilket i sin tur talar för stigande cementpriserna framöver.

Cementindustrin är starkt förknippat med och beroende av bygg- och anläggningsbranschen. Problemet för cementmarknaden är att den är väldigt energiintensiv och det lönar sig inte att transportera cement långa avstånd.

Länderna som idag konsumerar mest cement är Kina, Indien, USA, Brasilien, Iran, Vietnam, Ryssland och Turkiet.

Inom branschen pågår en stor konsolideringsvåg. Världens största cementbolag är Lafargeholcim. Det är en sammanslagning mellan franska Lafarge och schweiziska Holcim.

Bolagen fusionerades i  juli 2015. Börsvärdet uppgår till 38 miljarder amerikanska dollar. Aktien är noterad på börsen i Zürich. Bolaget är aktivt i 80 länder och har 90 000 anställda.

Man har en total kapacitet att producera 353,3 miljoner ton cement per år. Totalt äger och driver bolaget 2,300 anläggningar för produktion av betong och cement.

Irländska CRH är världens näst största cement- och betongproducent sett till marknadsvärde. Detta uppgår till 32,6 miljarder dollar. P/e-talet för 2018 ligger på 15,7. Bolaget spås ge en utdelning motsvarande 2,2 procent för 2018.

För den investerare som vill satsa på en cementproducent med stark svensk koppling så finns Heidelbergcement. 1999 köpte Heidelbergcement svenska Scancem och idag har bolaget tre cementfabriker, 17 cementdepåer, sex betongelementfabriker och 20 grus- och bergtäkter i Sverige.

Heidelbergs dotterbolag Cementa i Slite

Heidelbergcement är en av världens största byggmaterialproducenter. Totalt har bolaget 63 000 medarbetare i över 50 länder. Heidelbergcement är noterat på tyska börsen. Sett till marknadsvärde är Heidelbergcement världens femte största cementtillverkare med ett värde på 22,6 miljarder amerikanska dollar. 2015 köpte man Italiens största cementproducent Italcementi och fick därmed bättre tillgång till de sydeuropeiska och afrikanska marknaderna.

Aktien är upp måttliga 4,4 procent på ett års sikt. P/e-talet för 2018 ligger på 13.

Heidelbergcements totala kapacitet uppgår till 194 miljoner ton cement per år. Aktien spås ge en utdelning på drygt 2 procent för innevarande år.

En faktor som ytterligare talar starkt för cementaktierna framåt är president Donald Trumps utlovade satsning på amerikansk infrastruktur. Enligt uppgifter till Reuters håller presidentadministrationen som bäst på att förbereda en plan för hur denna ska se ut. Totalt planeras kostnaden för programmet att uppgå till hela 1850 miljarder amerikanska dollar.

Satsningen på amerikansk infrastruktur är efterlängtad. Den är så efterlängtad att den amerikanska handelskammaren US Chamber of Commerce argumenterar för en höjning av bensinskatten med 25 cent per gallon för att finansiera utgiften. Skälet är främst att organisationen anser att USAs infrastruktur är starkt eftersatt efter årtionden av försummelser.

Att infrastrukturplanen går igenom smärtfritt är dock långtifrån säkert. Republikanerna har visserligen majoritet i kongressen, men det är en liten majoritet. Demokraterna vill att staten ska finansiera större delen av satsningen medan republikanerna vill att en större del ska komma från privata saminvesteringar.

Båda partierna är dock rörande överrens om att något behöver göras för att rusta upp USAs åldrande infrastruktur. Tillsammans med stabil efterfrågan i Västeuropa och mycket stark tillväxt i Asien talar det för att världens största cementaktier går en ljus framtid till mötes.

Amerikanska cementaktier som kommer att gynnas av denna enorma satsning är främst Vulcan Materials, Martin Marietta Materials, Eagle Materials, USG Corp, US Concrete och Continental Building Products. 

Observera att alla aktier inte alltid finns att handla online via din mäklare eller bank. Prova en telefonorder i så fall.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -