Regeringsförslag om vinsttak

Politik Regeringen har överlämnat ett förslag som innebär att det införs en begränsning av hur stora rörelseresultat som privata välfärdsaktörer får uppnå.

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande på fredagen.

Förslaget, "Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet", går nu på lagrådsremiss.

"Vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd. Resurser avsatta för välfärden ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg - inte till stora vinstuttag", säger civilminister Ardalan Shekarabi i en kommentar.

Krav på tillstånd för att ta emot offentlig finansiering införs för juridiska personer som bedriver verksamhet enligt socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och skollagen.

Krav som kopplas till tillståndet är:

1) Ett begränsat rörelseresultat i förhållande till det operativa kapitalet. Det tillåtna rörelseresultatet ska beräknas som en avkastningsränta på operativt kapital. Avkastningsräntan ska bestämmas till statslåneräntan med ett tillägg om 7 procentenheter.

2) Inga värdeöverföringar utöver det tillåtna rörelseresultatet får göras.

3) Verksamheten ska bedrivas i en separat juridisk person och en årsredovisning ska upprättas och revisorsgranskas. Verksamhet får vidare inte lämnas över till underleverantörer som saknar tillstånd.

Ardalan Shekarabi konstaterar att beräkningar visar att övervinsterna 2015 uppgick till cirka 4,7 miljarder kronor, pengar som behövs i den gemensamma välfärden.

I lagrådsremissen aviseras även att regeringen avser att återkomma med justeringar av förslagen, som innebär att idéburna aktörer inte ska omfattas av samma krav som övriga aktörer, samt att ett visst positivt rörelseresultat ska vara tillåtet oavsett storleken på det operativa kapitalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -