Nya ETF-rekord, och de stora blir allt större

Fonder En stark decembermånad gav börshandlade produkter den starkaste tillväxten på tio år. I pengar räknat var nettoinflödet det klart största någonsin.

Enligt ett pressmeddelande från Blackrock/iShares, världens största leverantör av ETF:er, blev 2017 ett rekordår för börshandlade produkter. I december var inflödet på globala basis drygt 780 miljarder kronor. Det totala nettoinflödet 2017 landade på hela 5 200 miljarder kronor. Det tidigare rekordåret 2016 hade ett nettoinflöde på 3 100 miljarder kronor.

Marknaden för börshandlade produkter spås nu omfatta hela 38 000 miljarder kronor och tillväxten var 36 procent. Tillväxttakten var starkare åren 2006–2007, då landade den på hela 42 procent. Men då var storleken på hela marknaden betydligt mindre. Totalt uppskattas marknaden för börshandlade produkter år 2007 till 7 000 miljarder kronor, en fraktion av dagens marknad.

Tillväxten 2017 drevs av ökad efterfrågan hos globala institutionella investerar. I USA och Europa har trenden med avgiftsbaserad förmögenhetsförvaltning drivit på efterfrågan av billiga ETF:er till kundernas portföljer. Avgiftsbaserad förmögenhetsförvaltning tar inte betalt via provisioner från fondbolag, så kallade kick-backs.

Förutom trenden med provisionsförbud så spår Blackrock att det nyintroducerade Mifid II-regelverket, med ökad transparens för redovisning av förvaltningsavgiften hos aktivt förvaltade fonder, kommer att driva ett fortsatt starkt flöde till billigare börshandlade produkter.

"Vi uppskattar att den globala ETF-marknadens förvaltade kapital mer än fördubblas de närmaste fem åren fram till 2022”, säger iShares amerikachef Martin Small.

De tydligaste vinnarna på den starka tillväxten för börshandlade produkter är de största ETF-aktörerna. De dominerar den globala industrin. De fem största bolagen och har drygt 77 procents marknadsandel, enligt uppgifter från finansdatabolaget Factset.

Den klart största aktören Blackrock/iShares organiska tillväxt var 19 procent, vilket är lägre än marknadens 36-procentiga uppgång.

Bland fonderna med störst nettoinflöde 2017, hittar vi endast fonder från de tre största aktörerna. I topp med största nettoinflöden 2017, har vi två iShares fonder: iShares Core S&P 500 ETF och iShares Core MSCI EAFE ETF, den senare fördubblade sitt förvaltade kapital under året. Båda fonderna återfinns på listan över de tio största ETF:erna i världen.

I takt med de stora nettoinflödena till industrin så fortsätter koncentrationen, de största ETF:erna blir större. En milstolpe under 2017 var att världens största ETF SPDR S&P 500 ETF, som speglar utvecklingen för de 500 största och mest likvida amerikanska bolagen, har ett förvaltar kapital över 2 000 miljarder kronor.

Trots att marknaden för börshandlade produkter växer så det knakar, fortsätter årsavgiften att sjunka.

Lågprisaktören Vanguards intåg på ETF-marknaden för några år sedan har drivit fram ett priskrig bland de största aktörerna. Priserna har fortsatt sjunka 2017. Enligt Factset finns det idag runt 100 ETF:er som har en årsavgift lägre än 0,20 procent. De fem billigaste fonderna kostar nu bara 0,03 procent i årsavgift.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -