Clavister: Dags för genombrott?

Aktiekommentar It-bolaget Clavister har halverats på börsen senaste året. Nu laddar bolaget om med en ny femårsplan och möjlig finansiering från Europiska Investeringsbanken.

Clavister levererar brandväggar och mjukvara, vilka skyddar mot oönskade dataintrång. Bolaget slåss mot branschens drakar, som Cisco och Juniper. Att vara en mindre uppstickare är inte helt lätt.

Trots det har bolaget vunnit en rad högprofilerade referenskunder och samarbetspartners i japanska Canon IT, D-Link, E-On, och Nokia. Kunderna är nöjda, hela 93 procent skulle rekommendera Clavister till en kollega eller vän.

Idag är börsvärdet ungefär 490 Mkr. Omsättningen har stigit till 92 Mkr över rullande tolv månader men tyvärr uppgår förlusten till 55 Mkr, vilket är i paritet med resultatet i fjol.  I grafen syns tydligt hur Clavister löpande ökat sin försäljning men samtidigt stiger förlusterna i motsvarande utsträckning.

Senare idag väntas ett offentliggörande om Clavister får igenom en långsiktig lånefinansiering från Europeiska Investeringsbanken – värd 20 miljoner euro. Tillskottet är villkorat ett ytterligare lån på 50 Mkr från huvudägaren Tagehus.

Kapitaltillskottet väntas ge en utspädningen för befintliga aktieägare på 16 procent. Men investeringen motsvarar halva börsvärdet innan lånen beviljats.

Ror bolaget planerna i hamn, vilket enligt redan förd kommunikation är sannolikt, har Clavister säkrat sin finansiering fem år framåt.

År och miljontals kronor nedplöjda i utveckling ska nu kommersialiseras. Målet är att bli en betydande spelare på den globala marknaden för cyber-säkerhet år 2022.

En marknadsandel på 5 procent på bolagets huvudmarknader bedöms då kunna inbringa 1 miljard kronor i intäkter. Det är minst sagt högt flygande planer.

Den adresserbara delen av företagsmarknaden uppskattas till 20 miljarder dollar redan i år. På företagsaffärerna är marginalerna generellt bra (70 procent brutto) och andelen återkommande intäkter goda (40 procent).

Den andra stora marknaden för Clavister är telekom. Samarbetet med Nokia sedan 2015 spelar en avgörande roll i det. Branschen står in för ett skifte från traditionella säkerhetslösningar till virtuella brandväggar. Det ger goda möjligheter Clavister att sälja sina lösningar, vilka redan på licens omfamnats av Nokia i erbjudande mot slutkunden. Operatörsmarknaden är dock mindre idag, men väntas växa snabbt kommande åren.

Clavister har i år vunnit elva order inom telekom, fyra i fjärde kvartalet. Två globala mobiloperatörer har lagt mindre initiala beställningar i Asien. Men över de närmaste fem åren uppskattas intäkterna till 20–40 Mkr för vartdera avtalet. Det ger en viss inblick i potentialen för den här typen av samarbeten.

Placera har återkommit till it-säkerhetsbolaget Clavister med jämna mellanrum. Aktien har varje gång känts för dyr men utsikterna spännande. Sedan vår senaste neutrala rekommendation för ett år sedan har bolagsvärdet halverats, vilket tillsammans med finansieringsplanen ställer utsikterna i nytt ljus.

Börsvärdet motsvarar fortfarande generösa fem gånger försäljningen - mycket av eventuella framtida framgångar är alltså redan inprisat.  Vilket i och för sig inte är ovanligt i it-bolag med stora planer.

Positivt är att bolaget visade på en fortsatt god försäljningstillväxt under året. Intäkterna har ökat med 29 procent och bolaget växer inom företagssegmenet på sina huvudmarknader Norden, Tyskland och Japan. Geografiskt vidgades verksamheten redan i fjol till Tunisien. Med hopp om att sälja säkerhetslösningar i Västafrika.

Den nordiska säljorganisationen har strukturerats om och ska enligt bolaget vinna momentum. En stor nordisk polismyndighet har lagt en väsentlig order och förväntas vara en återkommande kund de kommande tre åren.

Kanske står Clavister på randen av ett kommersiellt genombrott. Men så har det känts under många år. Resan hittills har inte varit smärtfri.

Det är en stor sak om finansieringen säkras långsiktigt. Och medgrundaren John Vestberg i VD-stolen är tydlig med vad man vill åstadkomma.

Men det är inte storordern som bolaget väntar besked om som närmast. Det är ett lån på närmare en kvarts miljard kronor – som tickar med ränta och ger befintliga ägare en rätt stor utspädning.

Med finansieringen i hamn skulle de akuta riskerna bli mindre. Men framtiden är minst lika svår att prognostisera som tidigare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -