Aktierna med flest andel nya ägare

Aktier Åtta av de 20 bolag som fått störst andel nya ägare på Avanza under senaste månaden är kanadensiska. Toppar listan gör dock en amerikansk dryckesproducent som ökat antalet ägare med nära 1000 procent senaste 30 dagarna

Bara tre svenska aktier kvalar in på topplistan. Dels är det hjälpmedelsbolaget Handicare Group, diagnosföretaget Prolight Diagnostics och däckåtervinningsbolaget Scandinavian Enviro Systems. 

Fem av de 20 bolag som fått flest nya ägare mätt i procent under senaste månaden sysslar med drogen cannabis. Samtliga är bolag från Kanada. Bakgrunden är att landet kommer att legalisera cannabis från mitten av sommaren 2018. Sedan tidigare är medicinsk användning av cannabis lagligt i landet. 

De fem cannabiskatierna på listan är Harvest One Cannabis, WeedMD, Emerald Health Therapeutics, Cannabis Wheaton Income Corp och Aurora Cannabis.

En av de större cannabisodlarna är Aurora Cannabis. Aktien noterades 2015 på Torontobörsen. Bolaget är en av 35 licensierade cannabisodlare i Kanada. Aurora Cannabis är också den aktie som finns i flest depåer. 1984 personer har valt att investera i bolaget.

Den aktie som procentuellt sett fått flest nya ägare är kalifornienbaserade dryckestillverkaren Monster Bevarage Corporation. Det är också den aktie i världen som under de senaste 20 åren gett bäst årlig totalavkastning.

Monsteraktien har gått upp med i genomsnitt 43,5 procent per år mätt i dollar. Det innebär att den som i oktober 1997 investerade i bolaget har fått nära 1400 gånger pengarna. Monsters drycker har varit extremt framgångsrika när det gäller att attrahera yngre målgrupper. Hittills i år är aktien upp 38 procent och handlas för närvarande till strax över 63 dollar. 

Marknadsvärdet uppgår till 35,6 miljarder dollar. P/e-talet för innevarande år ligger på 43,5 och för 2018 är det 37,2. 75 procent av 17 analytiker som bevakar Monsteraktien sätter köp. Den viktade riktkursen ligger på 63,1 dollar per aktie, enligt 4-traders. 

Tvåa på listan över aktierna som fått flest andelar nya ägare är finska köttproducenten HKScan. Aktien har ökat andelen aktieägare med 785 procent under senaste månaden. Totalt finns aktien i nära 1300 depåer hos Avanza. Den 27 november rekommenderade tidningen Börsveckan aktien bland annat med motiveringen att aktien handlas under det egna kapitalet samtidigt som direktavkastningen är hög.

Två av bolagen på listan sysslar med blockchain-tekniken som spås kunna revolutionera främst bank- och finansvärlden under de kommande åren. Dels är det amerikanska Riot Blockchain och kanadensiska HIVE Blockchain Technologies.  Blockchain utgör basen för kryptovalutan Bitcoin. 

En fransk aktie som letat sig in på listan är laboratoriebolaget Eurofins Scientific. Det är den europeiska aktie som stigit mest under den senaste 20-årsperioden.

Flest ägare nominellt på listan har det lundabaserade diagnosföretaget Prolight Diagnotics. De utvecklar patientnära diagnostiksystem för användning vid vid hjärtinfarkter. Prolight Diagnostics börsintroducerades på listan NGM Nordic MTF den 31 mars i år. Teckningskursen var 0,75 kronor per aktie. Börsvärdet uppgår idag till drygt 180 miljoner kronor. 

Den enda belgiska aktien på listan är batteriåtervinningsbolaget Umicore. De är världsledande inom sitt område och spås en ljus framtid när elbilstrenden växer sig allt starkare.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -