På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vinnarfonden steg 1600 procent

Fondtopplistan på 15 år Vad har två branschfonder, några Indienfonder och ett gäng svenska småbolagsfonder gemensamt? Svar: De är alla på topplistan över de fonder som har haft den högsta avkastningen de senaste 15 åren.

Placera har listat fonderna  som har avkastat bäst de senaste 15 åren. Avkastningen mäts i svenska kronor och är från Morningstar. Det är en brokig skara aktivt förvaltade fonder som trängs på vinnarlistan. Spridningen går från 906 procents avkastning till drygt 1 600 procent.

Förutom den stora spridningen bland vinnarfonderna så är det tydligt att det är en väldigt lång tidsperiod vi valt att mäta. Det ser man tydligast när vi kikar på ansvarig förvaltare. Endast tre av fonderna har haft samma förvaltare under hela perioden. Och de placerar sig faktiskt inom de sex översta platserna.

Klart bäst har DNB Teknologi avkastat, med den extremt höga avkastningen på drygt 1 600 procent. Förvaltarna Sverre Bergland och Anders Tandberg-Johansen har jobbat tillsammans sedan hösten 2002 och har varit med på hela 15-årsresan.

Sverre Bergland och Anders Tandberg-Johansen

Sätter man fondens avkastning i relation till MSCI globala teknikindex, som under motsvarande period endast av har avkastat runt 400 procent, inser man att det är en otroligt bra förvaltarprestation. 

Den förvaltare som varit längts hos sin fond är veteranen Stefan Kopperud. Han startade redan 1997 med att förvalta Öhman Swedish Microcap. Han är den småbolagsförvaltare som haft den högsta avkastningen under perioden.

 Stefan Kopperud

Det vanligaste indexet för att mäta utvecklingen av svenska småbolagsfonder är Carnegie Småbolagsindex. Indexet har avkastat knappt 850 procent under 15-årsperioden. Det innebär att Öhman Swedish Microcap har levererat 200 procentenheter mer. Men så är fonden på en hedervärd tredjeplats på vinnarlistan.

Värt att notera är att breda aktieindex för Stockholmsbörsen, SIX Return Index som även inkluderar utdelningar, har blivit rejält distanserad av lillebror. SIX Return Index har de senaste 15 åren avkastat 465 procent.

Som jämförelse har USA-index avkastat knappt hälften av SIX Return Index och Europaindex orkar inte upp till 200 procents avkastning. Men då har vi ju både en amerikansk finanskris och en skuld- och eurokris i Europa att ta hänsyn till.

Tvåa på listan är en riktigt småspararfavorit, Länsförsäkringar Fastighetsfond. Fonden förvaltades tidigare av Gunnar Lindberg som hade många års erfarenhet av fastighetsmarknaden. Han gick i pension 2015 och nu ansvarar Peter Norhammar för fondens förvaltning. Fonden har  varit bäst i klassen fastighetsfonder under många år, och avkastat 300 procentenheter bättre kategorisnittet under 15 år.

Peter Norhammar

Vi hittar två Indienfonder på topplistan. Det är inte helt överraskande när man vet att Bombay-börsen är en av de absolut bästa tillväxtmarknadsbörserna de senaste 15 åren, med en total avkastning på knappt 1 000 procent.

Jupiter India Select Indien hamnar på en tredjeplats med en avkastning på drygt 1 100 procent – aktiv förvaltning som betalat sig. Förvaltaren Avinash Vazirani har förvaltat fonden sedan 2008.

 Avinash Vazirani 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -