Carnegie: Risk för Ericsson-emission

Börs Carnegie hävdar att det finns en stor risk för att Ericsson måste sänka kostnaderna under flera år om bolaget inte kan hitta tillväxt.

"Vi ser också ett antal risker i aktien, inklusive en möjlig aktieemission och en potentiell stor bot från amerikanska myndigheter, såväl som avsevärda nedgraderingar i konsensus", skriver banken i en analys daterad på torsdagen.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat på torsdagen har Carnegie nedgraderat Ericsson till sälj, från tidigare behåll, och sänkt riktkursen till 39 kronor, ned från tidigare 53 kronor.

"Kortfattat, vi tror att utsikterna för Ericsson och dess aktiekurs är nedslående", skriver Carnegie om sin rekommendationssänkning.

Ericsson befinner sig i en svår position, betonar investmentbanken. Samtidigt som kunderna minskar sina investeringar tvingas bolaget till avsevärda omstruktureringar för att återuppliva sin svaga marginal, menar Carnegie.

Investmentbanken tror inte heller att introduktionen av 5G kommer att ge Ericsson den intäktsskjuts bolaget så illa behöver, eftersom det inte har lyckats leverera tillväxt i de föregående teknologigenerationerna.

Samtidigt skärps konkurrensläget då både Samsung och ZTE ser ut att vilja ta marknadsandelar aggressivt i 5G.

Carnegie har sänkt sina estimat för Ericssons justerade vinst per aktie med 51 procent för 2018 och med 31 procent för 2019.

Vid 9.15-tiden hade Ericsson backat med 1,2 procent till 44:05 kronor på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har aktien gått ned närmare 18 procent.

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -