SEB: Det största hotet mot Fingerprint

Börs SEB bedömer att det huvudsakliga hotet för Fingerprint Cards är om biometriska sensorer i smartphonesegmentet har toppat och att bolaget fortsätter att förlora marknadsandelar.

Det skulle kräva att sensorförsäljningen inom nya segment och produkter snabbt växer fram för att uppväga en negativ trend inom telefoner.

Det skriver banken i en analys, där riktkursen för Fingerprint dras ned till 24:50 kronor (33:50), något som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Just avmattningen i tillväxten i den totala adresserbara marknaden för sensorer och FPC:s marknadsandelar utgör den största avvikelsen i Fingerprint Cards varning för det tredje kvartalet, jämfört med analytikerkonsensus, skriver SEB.

Bolaget spådde på måndagen att intäkterna i det tredje kvartalet kommer att ligga i intervallet 800-840 miljoner kronor, vilket var mer än 40 procent lägre än rådande konsensus.

Enligt banken är över två tredjedelar av avvikelsen relativt snittprognosen relaterat till totalmarknaden och marknadsandelar, som är stora okända faktor i framtidsbedömningarna.

Den svaga dollarn förklarar omkring 10 procent av avvikelsen, och det svagare snittpriset på sensorer (ASP) förklarar cirka 15-20 procent, enligt analysen.

SEB påpekar dock att möjligheten finns att marknaden tvekar för tillfället och att vi skulle kunna få se en vändning någon gång under de kommande kvartalen. Det kan inte uteslutas, menar banken och hänvisar till den tidigare situationen för Axis, där lagernivåerna inte sällan skiftade snabbt.

Trots att det finns möjliga scenarier som är mer positiva och att nedgången i marknadsandelen ser ut att stabiliseras, fortsätter SEB att tycka att risken är mycket hög och rekommenderar behåll i Fingerprint Cards-aktien.

Läs också: Dagens nya aktierekar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -