Uppåt med oljebolagen i täten

Börsen Uppdaterad Stockholmsbörsen handlas till en mindre uppgång i den tidiga handeln på onsdagen. Oljebolagen går i täten för uppgången.

Stockholmsbörsen fortsatte lätt uppåt på onsdagsförmiddagen, drivet av bland andra Lundin Petroleum som klättrade efter uppgången i oljepriset.

Vid 12-tiden hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till 1.573 och aktier för cirka 4,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Även på de stora europeiska marknadsplatserna syntes indexuppgångar.

Brentoljan lyftes över 50-dollarstrecket efter oväntat utfall i amerikansk lagerstatistik på tisdagskvällen och på börsen fortsatte oljebolagen upp. Lundin Petroleum avancerade 2,2 procent och Enquest med 3 procent.

Ett oljebolag som däremot inte hade en lika god utveckling var Africa Oil som backade 2,4 procent. Den kenyanska brunnen Etiir-1 rapporteras ha borrat torrt.

Speloperatören Kindred, som äger varumärket Unibet, lade fram ett ebitda-resultat strax under förväntningarna medan resultatet på sista raden var lika mycket över SME-konsensus. Det genomsnittliga dagliga spelöverskottet i början på det tredje kvartalet visade på en ökning med 20 procent i pund. Depåbeviset ökade 0,9 procent.

Stora Enso förväntar sig att det tredje kvartalets operativa rörelseresultat kommer att bli "något eller till och med klart högre" än det andra kvartalets utfall. Medan det operativa rörelseresultatet i kvartalet låg 4 procent under förväntningarna var resultatet på sista raden 20 procent över väntevärdet från SME Direkt. Aktien, som pressades hårt dagen före av branschkollegan UPM-Kymmenes rapport, steg 3,9 procent på onsdagsförmiddagen.

I skogssektorn avancerade också SCA upp 1,5 procent medan Holmen låg kring oförändrad nivå. I Helsingfors vände UPM-Kymmene upp en dryg procent efter kursraset dagen före.

Kopparpriset har fortsatt sin uppgång från tisdagen, vilket då satte sitt avtryck i kurserna för inte minst Lundin Mining. Efter tisdagens starka utveckling med en uppgång på närmare 7 procent rekylerade Lundin Mining ned en halv procent. Bolaget lägger fram sina räkenskaper sent på onsdagskvällen.

SSAB A, som låg på tisdagens vinnarlista, sjönk 1,8 procent och placerade sig därmed i botten av OMXS30.

Intrum Justitia vände upp med 4,5 procent efter att ha straffats hårt på tisdagen i spåren av sin delårsrapport.

Sportspelsleverantören Kambi fick ett negativt mottagande på sin delårsrapport där resultat försämrades i det andra kvartalet och landade på ett mindre plusresultat. Aktien rasade 14 procent.

För spelbolaget Mr Green bröts den senaste tidens kursuppgång. Efter ett inledande uppställ i spåren av en köprekommedantion från Carnegie var aktien svagt ned vid lunchtid.

Rezidor, som är föremål för ett liggande bud av kinesiska HNA, visade på ett försämrat resultat i andra kvartalet. Hotelloperatören påtalar påskens placering i det andra kvartalet som en negativ faktor tillsammans med engångsposter. Aktien tappade först efter rapporten men hade vid lunchtid kravlat sig över nollstrecket.

I kväll är det dags för räntebesked från Federal Reserve klockan 20.00. Den amerikanska centralbanken väntas hålla räntan oförändrad efter att ha höjt i juni. Lundin Minings kvartalsrapport är planerad till efter de nordamerikanska börsernas stängning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -