Sämre lönsamhet än väntat för Getinge

Nyhet Getinges rörelseresultat underträffade förväntningarna och det var marginalerna som svek. Bolaget upprepar sin prognos om en "försiktigt positiv" tillväxt för 2017

Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 864 miljoner kronor i det andra kvartalet 2017. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 909 miljoner kronor, enligt SME:s sammanställning. Det framgår av kvartalsrapporten.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 7.241 miljoner kronor. Analytikerna hade väntat sig en nettoomsättning på 7.204 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Orderingången uppgick till 7.539 miljoner kronor, förväntat var 7.767 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Getinge bedömer att den organisk omsättningstillväxt under 2017 kommer att vara "försiktig positiv". Det framgår av rapporten för det andra kvartalet och det är en upprepning från tidigare rapporter. Enlig SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på en organisk försäljningstillväxt på +1,0 procent för helåret 2017.

Valutatransaktionseffekter förväntas ha en positiv påverkan på koncernens resultat 2017 med cirka 250 miljoner kronor, en höjning från tidigare 200 miljoner. Getinge upprepar också uppskattning av kostnaderna relaterade till den potentiella utdelningen och börsnoteringen av Patient & Post-Acute Care under 2017 till mellan 400-500 miljoner kronor. Av detta beräknas cirka hälften vara engångskostnader.

Getinges utveckling under det andra kvartalet är inte tillfredsställande. Det uppger vd Mattias Perjos i rapporten. "Vår organiska nettoomsättning och orderingång minskar jämfört med samma kvartal förra året. På ebita-nivå balanseras detta delvis upp av valutaeffekter och intern effektivisering", heter det i rapporten.

En bidragande orsak till den svaga utvecklingen finns inom affärsområdet Surgical Workflows. Efter att ha levererat ett relativt starkt första kvartal 2017 minskade orderingången under andra kvartalet organiskt med 8,4 procent jämfört med det andra kvartalet 2016.

Den största nedgången ägde rum i säljregionen Americas, inom produktsegmenten Life Science, Surgical Workplaces och Infection Control, samt inom Infection Control i säljregionen EMEA. Nettoomsättningen inom Surgical Workflows minskade organiskt med 6,5 procent jämfört med samma kvartal 2016.

Positivt i kvartalet var att bruttomarginalen stärktes till 47,6 procent jämfört med 45,7 procent föregående år, tack vare fortsatta effektiviseringar, en fördelaktig produktmix samt positiva valutaeffekter, påpekar dock vd.

"De första månaderna har jag lagt majoriteten av min tid på att träffa kunder och medarbetare. Jag kan konstatera att vi har en bra grund att stå på men att 2017 fortsatt kommer att präglas av utmaningar. Parallellt med att hantera dessa arbetar vi med den långsiktiga planen för Getinge, i syfte att ta oss tillbaka till lönsam organisk tillväxt, vilket jag är övertygad om att vi kommer att lyckas med. Jag ser fram emot att presentera mer information om detta senare i år", skriver Mattias Perjos.

Tidigare analyser av bolaget indikerar att Getinges emission står i fokus för marknadens  intresse, och information om denna väntas först i augusti då prospektet offentliggörs. Att Getinges ordförande och storägare Carl Bennet slog på emissionstrumman och garanterade 4 miljarder kronor i kapitaltillskott förra månaden har inte fått frågetecknen kring medicinteknikbolaget att skingra sig. Det framgick av kommentarer inför halvårsrapporten.

"Att halvera utdelningen och föreslå en överraskande emission utan någon redig förklaring får oss att tro att vi är en bit ifrån att vända blad i utvecklingen av Getinges underliggande affärsverksamhet", skriver Pareto Securities med behållråd.

Investmentbanken förundras över att Getinge hänvisade till att minska sina finansiella kostnader och menar att emissionen är för liten och inte gör så mycket nytta. I stället kan det vara så att det pågående besparingsprogrammet inte riktigt biter som det ska, spekulerar Pareto vidare.Analyshuset fortsätter angående emissionen: "Tillkännagivandet har skapat många frågor av vilka de flesta inte kommer att besvaras förrän prospektet offentliggörs i början av augusti".

Morgan Stanley, med rådet undervikt, förstod sig inte riktigt heller på Getinge-emissionen i en snabbkommentar för en månad sedan och ifrågasatte behovet och tajmingen. Carl Bennet själv beskrev emellertid kapitaltillskottet som en offensiv satsning:

"Vi tycker att det är lämpligt att stärka upp balansräkning nu, vi står inför en uppdelning och vi vill sänka vår skuldsättning och samtidigt ge handlingsalternativ inför framtiden", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -