CS: Astra-chef till Teva vore en skräll

Börs Credit Suisse finner det överraskande om onsdagskvällens mediauppgifter att Astra Zenecas vd Pascal Soriot ska bli Tevas nya vd stämmer.

Det framgår av en kommentar på torsdagsmorgonen.

"Givet Soriots bakgrund inom innovation och varumärkta läkemedel skulle en flytt till Teva överraska oss, givet Tevas blandning av generika och specialläkemedel, och framför allt precis innan data från Astras viktiga Mystic-studie med durvalumab och tremelimumab ska släppas", skriver Credit Suisse.

Däremot noterar Credit Suisse att israeliska affärnyheterssajten Calcalist som rapporterade uppgifterna är den sajt som först rapporterade att Tevas finanschef lämnar bolaget för några månader sedan, vilket indikerar att sajten har bra insyn och att det kan finnas grund för Soriot-uppgifterna.

Från ett Astra Zeneca-perspektiv skulle en flytt av Pascal Soriots till Teva ge upphov till tvivel kring trovärdigheten av Astra Zenecas nuvarande strategi, enligt Credit Suisse som hänvisar till att Pascal Soriot har arbetat hårt med att snäva in Astra Zenecas fokus mot innovativa nya cancerpreparat.

"Soriot kämpade också för Astra Zenecas oberoende när Pfizer lade bud 2014, med hänvisning till en plattform av stora fou-investeringar som inte ännu har gett avkastning", skriver Credit Suisse.

Om Pascal Soriot skulle lämna Astra Zeneca, finns inga självklara interna efterträdare, skriver investmentbanken.

Från Tevas perspektiv skulle Pascal Soriot som ny vd bli varmt mottaget av aktiemarknaden, tror Credit Suisse.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -