Global ränteuppgång tynger börserna

Marknad De två senaste veckorna har de långa räntorna klättrat uppåt. Den tyska 10-åringen har stigit till 0,57 procent den högsta nivån på ett och halvt år och den svenska motsvarigheten närmar sig 1 procent.

I förra veckan tog marknadsräntorna ett kraftigt skutt på förväntningar om stramare centralbankspolitik framöver. Det var framför allt ECB-chefen Mario Draghi som satte bollen i rullning. Med positiva budskap kring ekonomin, indikerade han att det finns utrymme på sikt för att börja trappa ned stimulanserna med tillgångsköp tidigare än marknadens förväntningar.

Det följdes av uttalanden från centralbankscheferna på Federal Reserve, Bank of England och Bank of Canada. Marknaden tolkade det som att perioden med historiskt låga räntesatser snart övergår  till mer normal penningpolitik.

Flera 10-åriga räntepapper har sjunkit kraftigt i pris, vilket resulterat i stigande räntor. Obligationens pris och räntan har ett omvänt samband. Sjunker priset på statsobligationer så stiger räntan,  och vice versa.

10-årsränta, USA. Källa:Bloomberg

De 10-åriga obligationsräntorna i Tyskland, Storbritannien, Sverige och USA har stigit med runt 30 punkter på två veckor. En svensk 10-åring handlas på 0,95 procent, vilket är den högsta nivån sedan december 2015. De tre senaste åren har 10-årsräntan handlats runt 1 procent vid tre tidigare tillfällen, utan att räntan har orkat igenom 1-procentsnivån.

Japans 10-åriga obligationsränta ligger på 0,07 procent. Det är tre månaders högsta, men den japanska rörelsen har varit mycket dämpad än någon annanstans på grund av centralbankens åtagande att hålla 10-årsräntan nära noll.

Räntenedgången har gett skjuts uppåt för en del valutor. Det här märks bland annat i en fortsatt förstärkning av euron som nu kostar kring 1,14 dollar per euro. En nivå den inte varit på sedan juni i fjol. Kronan har till Riksbankens förtret tagit tillbaka förlorad mark, och stigit i takt med räntorna. En amerikansk dollar kostar nu 8,44 kr, vid årsskiftet kostade den 9,10 kr. Det är den starkaste kronan sedan augusti i fjol.

USD/SEK  Källa:Infront

Den stora ränterörelsen har påverkat världens börser, med tydliga nedgångar. Bland de sämre börserna hittar vi Frankfurt som backat 3,5 procent på två veckor. Stockholmsbörsen är ned minus 2,7 procent, den tekniktunga Nasdaq har backat ännu mer, 3,2 procent.

Men det finns vinnare, bankaktierna har gynnats av uppgången för de långa räntorna. Amerikanskt bankindex är upp över 3 procent de senaste två veckorna. Bankerna är en av få aktiesektorer som initialt gynnas av högre räntor. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -