Placeras bubbelskola

Aktiekommentar Den utan tvekan mest använda rubrikändelsen i finanspressen är ord som slutar med "bubbla". Bostadsbubbla, Börsbubbla, Lånebubbla. Oavsett frågan är svaret bubbla.

Placeras vill inte vara sämre utan introducerar därför en egen bubbelskola.

Ingen bubbla är den andra lik men de byggs upp på samma sätt och utvecklingen går att bryta ner i fem faser, oavsett om det handlar om tulpaner, bostäder eller börs.

1.       Börsen lyfter: En bubbla tar avstamp i en förskjutning av en norm, det kan vara introduktionen av en ny teknologi, en sänkt ränta eller ett regimskifte. Förändringen blir startskottet för en försiktigt stigande utveckling. Talar vi om börsen är det i slutet av den första fasen smarta pengar investerar.

2.       Boom: I den andra fasen driver förhoppningar om att det som är nytt ska förändra världen. Aktiekurserna stiger högre och högre. Den här fasen avslutas i en nedgång som skeptikerna tror blir fenomenets undergång. Men pessimisterna luras.

3.       Eufori: Efter att skeptikerna tystats tar uppgången ny fart och utvecklingen engagerar alla. I euforifasen vågar ingen stå utan för marknaden, alla köper och de riktigt smarta investerarna har vid det här laget fyrdubblat sin initiala investering. Mot slutet hänger bolagsvinsterna inte med och värderingarna stiger snabbt.

4.       Krisfasen: De tidiga investerarna börjar sakta sälja och när marknadens förtroende sviktar sprider sig rädslan. Massan vräker ut sina tillgångar i rädsla och priserna faller handlöst. Men tillgångarna är fortfarande övervärderade.

5.       Förtvivlan: I den sista avslutande fasen flyter all skit som föregått under de tre tidigare faserna upp till ytan. Tidningarna skriver om människor som förlorat hus och hem, bedrägerier och allmänt elände. Pessimismen tar sådan proportioner att tillgångar säljs under sitt fundamentala värde.

Det man bör ta med sig är att i en bubbla stiger priset på tillgångar nästan alltid mer än man kan tro möjligt, men sedan sjunker det också mycket mer än någon kunnat förvänta sig.

Bilden i artikeln är hämtad från Wikipedia där Jean-Paul Rodrigue beskriver bubblans anatomi. Ta en funderar på var du tror vi befinner oss på skalan just nu. Texten i bilden är fritt översatt av Placera.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -