Lux och FPC mot strömmen

Börsen Stockholmsbörsen har rört sig nedåt i större utsträckning än börserna på kontinenten på torsdagen. H&M har tyngt på hemmaplan efter klädbolagets kvartalsrapport.

Vid 14.15-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 1.574. Omsättningen uppgick då till 9,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var de ledande börsindexen oförändrade, regionala europeiska Euro Stoxx 50 liksom brittiska FTSE100 backade båda svagt.

H&M redovisade förvisso ett klart bättre kvartalsresultat än väntat. Dock var den hittillsvarande marsförsäljningen en besvikelse jämfört med förväntningarna. Aktien tappade 5,5 procent.

"Själva första kvartalet var bättre än väntat, men det spelar inte så stor roll i dag. En kombination av orosmoment bidrar till det negativa sentimentet kring aktien och det kan komma att hänga kvar över aktien en tid", sade Swedbanks analytiker Stefan Olsson till Nyhetsbyrån Direkt och pekade på frågetecken kring tillväxtutsikterna, en högre lagernivå samt att bolagets kassa minskar.

Ett antal bolag handlades utan rätt till utdelning såsom SKF, Handelsbanken och Getinge.

Credit Suisse har sänkt sin rekommendation för Boliden till neutral från outperform. Aktien backade 0,8 procent.

Oljepriset har under de senaste dagarna rört sig uppåt med ett brentpris omkring 52:50 dollar fatet. Lundin Petroleum steg dryga procenten. Andra storbolag på plus var Electrolux och Fingerprint som steg mellan 2 och 3 procent.

Aktiespararna gav i det nya numret bland annat rådet att köpa aktier i Cloetta. Godisbolaget steg nära 2 procent.

Några av speloperatörerna fortsatte att stiga efter uppgifter på onsdagseftermiddagen om tänkt spelskatt på 18 procent. Betsson var upp knappt 1 procent medan Kindred steg uppemot 2 procent.

MTG retirerade 5,5 procent efter att Nordea sänkt sin rekommendation för aktien till sälj.

Cassandra Oil publicerade en årsredovisning med en oren revisionsberättelse, det vill säga en som avviker från standardutformningen. Frågetecken finns kring bolagets finansiering. Aktien tappade drygt 6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -