Annonskritik tyngde Alphabet

Börs Kritik mot annonsplatser hos Google sänkte aktien på en avvaktande New York-börs. Uppskjuten hälsovårdsomröstning gjorde att börsen föll tillbaka.

USA-börserna föll tillbaka något i den sena handeln på torsdagen efter att tidigare under dagen ha noterat uppgångar.

Bidragande till tveksamheten var att omröstningen om landets nya hälsovårdsreform på torsdagskvällen såg ut att skjutas på framtiden. Omröstningen ses allmänt som ett test för landets president Donald Trump, och en eventuell motgång anses hota hans ekonomiska reformagenda. Bakgrunden till att omröstningen dröjer är att det är osäkert om reformen har stöd av tillräckligt många i representanthuset för att gå igenom.

Vid stängning var Dow Jones industriindex oförändrat vid 20.656 medan det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex båda backade 0,1 procent, till 2.346 respektive 5.818.

Bland branscherna inom S&P 500 vände bankerna uppåt efter en svag vecka hittills. Citigroup steg en halv procent och den tidigare i veckan hårt pressade Bank of America Merrill Lynch handlades 0,6 procent högre.

Även sällanköpsvaror och råvaror steg, men bästa sektorn för dagen var fastigheter. På minussidan fanns bland annat hälsovård, dagligvaror och energi. Priset på råolja fortsatte att sjunka och WTI-oljan i första termin handlades i trakterna av 47:70 dollar fatet.

Ford backade 0,8 procent efter att ha lämnat prognos för första kvartalet om en vinst på 0:30-0:35 dollar per aktie - långt under förväntningarna på marknaden som var ett resultat på 0:47 dollar per aktie.

Googles moderbolag Alphabet noterade ett tapp på 1,4 procent. Googleägda webbkanalen Youtube har på sista tiden fått kritik från annonsörer som inte vill se sina reklamklipp i anslutning till vad man anser vara "stötande innehåll", och ett antal annonsörer har uppgett att de slutat använda Youtube som annonskanal.

PVH som äger varumärkena Calvin Klein och Tommy Hilfiger lyfte 8,5 procent sedan bolagets resultat och försäljning för fjärde kvartalet överträffat analytikernas förväntningar.

Även lågbudgethandlaren Five Below redovisade resultat som var starkare än väntat och aktien klättrade som en följd av detta nära 11 procent.

Onsdagens stora förlorare Nike återhämtade åtminstone en del av nedgången genom att stiga 2,7 procent. Sämst inom S&P 500 var konsultbolaget Accenture som tappade 4,5 procent.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -