Republikanskt motstånd mot Trump-budget

Makro Den amerikanska presidenten Donald Trumps budgetförslag möter motstånd från flera republikanska guvernörer, som är ovilliga att offra de stödprogram som skickar federala pengar till delstaterna.

Det rapporterar New York Times.

Enligt Kim S Rueben, budgetexpert vid opartiska Tax Policy Center, är presidentens budgetförslag oförenligt med hans kampanjlöften om att använda federala medel för att skapa jobb.

"Det ser ut som om du är ute efter nyckelområden för vad du ville göra för din bas", sade hon om budgetförslaget.

"De kapar flera olika sorters infrastrukturprojekt och projekt för ekonomisk utveckling samtidigt som presidenten talar om vilka stora investeringar han ska göra i infrastruktur", säger hon.

National Governors Association, en grupp för USA:s delstatsguvernörer, har sammanställt en lista som visar att besparingarna i budgeten kommer kännas inom fler områden än ekonomisk utveckling.

Listan visar att de föreslagna nedskärningar bland annat kommer att göras i program som hjälper låginkomsthushåll betala för värme, luftkonditionering och prisvärda bostäder.

Enligt New York Times har nu flera delstater som är beroende av federala medel börjat organisera blocköverskridande koalitioner för att möta dessa förslag.

Samtidigt har bara ett fåtal republikanska guvernörer öppet kritiserat Donald Trumps budgetförslag. Anledningen till detta är enligt New York Times att uppsidan är begränsad då budgetförslaget i princip är dömt att falla när det väl når kongressen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -