En tysk joker i Clas Ohlson

Aktieanalys Efter en stark inledning på vintern har Clas Ohlson-aktien tappat fart igen. Verksamheten är grundstabil och den tyska satsningen höjer temperaturen ett snäpp.

Det tredje kvartalet i Clas Ohlsons brutna räkenskapsår innehåller julhandeln och blir därför väldigt viktigt för bolaget. De dryga 300 Mkr som bolaget på onsdagsmorgonen rapporterade i resultat för perioden motsvarar två tredjedelar av vad helårsutfallet väntas bli.

Försäljningen rapporteras månadsvis så det gäller mest för analytikerna att pricka rätt i sina marginalprognoser. Bruttomarginalen har varit under press en tid i Clas Ohlson. Den fortsatte ned även i det tredje kvartalet och landade mitt i prick på snittprognosen.

Den starka dollarn har pressat många handelsbolag då den leder till dyrare inköp från Asien. För Clas Ohlson är det dock huvudsakligen effekten från valutasäkringar i den norska kronan som påverkar bruttomarginalen negativt för tillfället.

Jämfört med samma kvartal för ett år sedan har bruttomarginalen fallit nära 2 procentenheter. Då blir det betydligt mindre pengar kvar till att täcka rörelsekostnaderna. Trots 9 procents högre omsättning var också rörelseresultatet i kvartalet bara marginellt högre än för ett år sedan.

Valutaeffekterna bidrar även till att lyfta den redovisade försäljningen. Räknat i jämförbara butiker och i lokala valutor blev ökningen i kvartalet mer beskedliga 3 procent.

Clas Ohlsons huvudmarknader är Sverige och Norge. De är omsättningsmässigt ungefär jämnstora och står tillsammans för 85 procent av intäkterna. Utvecklingen på båda marknaderna har varit stabil under det senaste kvartalet.

Med 86 butiker i Sverige och 77 stycken i Norge börjar det dock bli rätt välfyllt av Clas Ohlson-butiker på de båda huvudmarknaderna. I Finland har bolaget 36 butiker så där finns tillväxtutrymme kvar. Den finska ekonomin är inne i en djup svacka men det finns vissa tecken på en ljusning.

I Finland hade Clas Ohlson i årets tredje kvartal knappt 6 procent fler butiker än för ett år sedan (2 stycken). I lokala valutor ökade också försäljningen med 6 procent så något jättedrag är det fortfarande inte i den underliggande försäljningen.

Mycket intresse riktas mot Clas Ohlsons satsningar utanför Norden. Satsningen på Storbritannien har hittills blivit något av ett fiasko. Den inleddes strax före finanskrisen och stötte snabbt på patrull. Nu stänger Clas Ohlson fullsortimentsbutikerna i Storbritannien och justerar sin strategi till att istället fokusera på mindre butiker i Londonområdet.

En ny satsning har samtidigt inletts på den tyska marknaden. Hittills har Clas Ohlson öppnat tre butiker i Hamburg och lanserat e-handel. Bolaget är knapphändigt med konkreta siffror men talar om en betydligt bättre start i Tyskland än vad bolaget såg i Storbritannien. Den genomsnittliga kunden i Tyskland spenderar enligt Clas Ohlson bra summor i butikerna med tanke på att de är nyöppnade.

Den nuvarande verksamheten i Tyskland ska utvärderas under en period och några ytterligare butiker är i dagsläget inte planerade. Det är dock inte uteslutet att det kan tillkomma fler butiker under nästa räkenskapsår.

Totalt sett räknar Clas Ohlson med att netto öppna 10-15 nya butiker under nästa räkenskapsår, som inte börjar förrän i maj. För innevarande år väntas facit sluta på 11 nya butiker.

Enligt SME Direkts snittprognos landar innevarande räkenskapsårs vinst per aktie på 7,13 kronor. Nästa år väntas resultatet öka 17 procent till 8,35 kronor. Det är bland annat en återhämtning i bruttomarginalen som väntas driver vinstförbättringen. Året därpå väntas vinsttillväxten stanna vid 6 procent till 8,87 kronor per aktie.

P/e-talet för det innevarande året ligger på 18,5. På det kommande årets prognos faller p/e-talet till 16. Clas Ohlson sitter därtill på en stor nettokassa. Justerar vi för den värderas rörelsen till 11,1 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i aktien väntas på de närmaste utdelningarna uppgå till 4,4 procent respektive 4,8 procent.

Flertalet lite större detaljhandelsbolag går trögt på börsen för tillfället. Clas Ohlson är inget undantag och aktien har tappat de senaste månaderna. Kursen backar ytterligare på onsdagens rapport, trots att siffrorna var helt i linje med förväntningarna, inklusive februariförsäljningen som redovisades i rapporten.

Bruttomarginalpressen från de norska valutasäkringarna väntas påverka även det innevarande kvartalet. Under nästa räkenskapsår räknar dock bolagets tillförordnade vd Peter Jelkeby med att effekten ska vara borta. En stärkt bruttomarginal ligger som sagt också i förväntningarna.

Nya vd:n Lotta Lyrå hämtas från Ikea och hon startar sin anställning i maj för att ta över vd-posten formellt i augusti.

Clas Ohlsons tyska satsning är spännande och oerhört viktig för bolaget. Misslyckas Clas Ohlson även i Tyskland kan med fog fråga sig om konceptet är allt för unikt för att kunna exporteras på ett rimligt sätt.

Bara för att satsningen i Storbritannien misslyckades behöver dock inte expansionen i Tyskland vara dömd att gå samma väg. Konceptet fungerar ju trots allt väl i Skandinavien. Det tyska äventyret är en joker som höjer risken i aktien men även den potentiella avkastningen om det blir lyckat. Svaret på den frågan ligger något år bort och de tidiga signalerna är enligt bolaget självt positiva. Inte för att de skulle säga något annat i detta tidiga skede.

Vi tycker sammantaget att Clas Ohlson fortfarande är ett bra val i detaljhandelssektorn. Värderingen har kommit ned och direktavkastningen är attraktiv. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clas Ohlson B Köp 136,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -