Allt fokus på Yellens tal

Makroveckan I veckan väntas den amerikanska centralbanken leverera en ny räntehöjning. Den svenska inflationen i februari väntas i sin tur landa när Riksbankens inflationsmål.

Den svenska börsen rörde sig sidledes under veckan som gick medans det gick lite tyngre i USA och flera börser i tillväxtekonomierna. Dessutom var det rejäla tapp på råvarumarknaden där bland annat olja, guld och koppar noterades för branta fall.

Makrodata har annars varit fortsatt hygglig så det är inte förnyad oro kring konjunkturen som spökar utan andra faktorer som drivit marknaderna. Att Donald Trumps första budget ser ut att dra ut på tiden är en sådan faktor, men kanske får vi nya besked kring denna i veckan som kommer. 

Veckans huvudfokus ligger annars på den amerikanska centralbankens räntebesked som levereras på onsdagskvällen. En räntehöjning är numera helt spikad. Inte minst efter de starka sysselsättningssiffrorna för februari.

Mycket av intresset lär därmed hamna på Fed-ledamöternas prognoser över den framtida ränteutvecklingen samt Janet Yellens presskonferens. Enligt tidigare bedömningar räknande ledamöterna med tre räntehöjningar i år samt tre räntehöjningar under 2018.

Under onsdagen har vi dessutom parlamentsval i Nederländerna vilket lär ge en tydlig indikation på hur opinionsvindarna i Europa blåser. En viktig signal inför val i Frankrike och Tyskland. Det kan bidra till en hel del rörelse i euron.

På hemmaplan har vi att se fram mot färska inflationssiffror. Mycket talar för att februarisiffran kommer att hamna nära Riksbankens mål på 2 procent. Tillfälliga faktorer driver dock upp februarisiffran så räkna med en nedgång under vårmånaderna.

 

Måndag

Ganska tomt på makroagendan med SEB:s boprisindikator som huvudnummer. Intressant att se om amorteringskrav få hushållen att dra öronen åt sig.

Tisdag

Högintressanta siffror över detaljhandel och industriproduktion i Kina. Det har kommit lite bättre makrosignaler från jätten i öst och hyggliga siffror skulle kunna ge börser och råvaror ett lyft. Den svenska inflationen väntas ha tickat upp en bit till i februari och den underliggande inflationen skulle mycket väl kunna hamna kring de 2 procent som är Riksbankens mål. Men framöver lär inflationstakten dämpas igen.

Onsdag

Parlamentsval i Nederländerna som lär ge tydliga indikationer på vart de politiska vindarna i Europa blåser. Kan ge en del effekter på ränte- och valutamarknad. Huvudfokus är ändå på den amerikanska centralbankens räntebesked. En räntehöjning är mer eller mindre spikad så det är ränteprognoser och Fed-chefen Janet Yellens presskonferens som är det mest intressanta. Räkna med rörelser i dollarn.

Torsdag

Flera centralbanker ska lämna räntebesked men ingen väntas presentera några nyheter utan alla sitter still i båten. Håll dock ett visst öga på den schweiziska centralbanken som fortsätter att kämpa mot en ännu kraftigare förstärkning av francen.

Fredag

Veckan avslutas med amerikanska siffror över industriproduktion och hushållshumör. De amerikanska hushållen har hittills varit förvånande optimistiska kring framtiden givet att så många är missnöjda med den nya presidenten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -