Det försiktiga fondalternativet

Köptips Placeras alternativa placering för den som vill ha skydd och minska den totala risken i portföljen.

Placeras alternativa strategi kombinerar fyra fonder som till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Placeras alternativa placering utnyttjar en av den finansiella teorins stöttepelare – diversifiering. Genom att sprida riskerna så minskar den totala risken till en fortsatt hög förväntad avkastning.

Vi väljer att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond. I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen och kategorisnittet för obligationsfonder.

Utvecklingen den senaste tolvmånaders-perioden har varit jämn - vilket är syftet.  Avkastningen har varit mellan 25 till 45 procent av Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk.

Det är värt att notera obligationsfondernas negativa utveckling de senaste nio månaderna i spåren på stigande marknadsräntor.

Placera rekommenderar Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen.

Men det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -