Lundin Mining klarar förväntningar

Börs Gruvbolaget Lundin Minings operativa rörelseresultat för det fjärde kvartalet var något bättre än marknaden räknat med.

De sedan tidigare kända produktionsvolymerna var stabila och prognoserna för såväl produktion som investeringar upprepas.

Som tidigare meddelats betalar bolaget en utdelning om 0:03 kanadadollar per aktie för det första kvartalet.

"Vi inleder 2017 i ett utmärkt skick på alla sätt och vis. Vi har prospekteringsmöjligheter och tillväxtprojekt vid alla våra gruvor. Vår finansiella styrka och disciplinerade kapitalanvändning gör det möjligt att leverera en överlägsen avkastning genom att utveckla interna tillväxtprojekt, återuppta prospekteringsprogram och genom potentiella externa tillväxtmöjligheter", summerar vd Paul Conibear läget inför 2017.

Lundin Minings operativa rörelseresultat blev 225 miljoner dollar för det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett operativt resultat på 214 miljoner dollar, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Försäljningen uppgick till 459 miljoner dollar för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 453 miljoner.

Nettoresultatet landade på 163 miljoner dollar, väsentligt över väntade 40 miljoner dollar, bland annat till följd av att tidigare nedskrivningar om 96 miljoner dollar för gruvorna Candelaria och Eagle återtagits.

Av bokslutet framgår vidare att Lundin Mining sålt den spanska nickel- och koppargruvan Aguablanca, vilket lett till en förlust om 22,3 miljoner dollar.

Försäljningen av Lundin Minings andel om 24 procent i gruvan Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo är ännu inte klar och bolaget upprepar att affären väntas stänga under årets första halva. Ett avtal om försäljning till ett kinesiskt riskkapitalbolag är på plats, men någon garanti för att affären slutligen går igenom finns inte, varnar bolaget.

Angående Los Diques, den avfallsdamm som byggs vid Candelaria-gruvan i Chile, meddelar bolaget att arbetet fortskrider enligt plan och inom budget. De totala kostnaderna beräknas till 295 miljoner dollar, varav 130 miljoner har investerats hittills.

Några nyheter om expansionsprojektet vid Neves-Corvo i Portugal, där Lundin Mining vill investera för att fördubbla zinkproduktionen, ger bolaget inte. Arbetet med en genomförbarhetsstudie pågick under det fjärde kvartalet och en miljökonsekvensbeskrivning har lämnats in till landets myndigheter. Avsikten är att den utbyggda anläggningen ska tas i produktion under 2019.

Vid svenska Zinkgruvan löper arbetet med det pågående expansionsprojektet väl, enligt plan och budget, uppger bolaget vidare. Syftet är att öka produktionen av zink och bly med 10 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -