AQ Group: 51 Mkr i vinst

Börs Utdelningen höjs till 2,75 kronor per aktie. Men försäljningen minskade fjärde kvartalet.

Verkstadsbolaget AQ Group redovisar ett resultat efter skatt på 51 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016 (43). Resultatet per aktie uppgick till 2:79 kronor (2:41).

Nettoomsättningen uppgick till 905 miljoner kronor (803).

Rörelseresultatet blev 60 miljoner kronor (55), medan resultatet före skatt uppgick till 60 miljoner kronor (55).

En utdelning om 2:75 kronor per aktie föreslås för helåret 2016 (2:25).

AQ Groups organiska tillväxt blev negativ under det fjärde kvartalet och rörelsemarginal försämrades.

Det framgår av bokslutskommunikén.

Den organiska tillväxten blev -4,6 procent.

"Detta berodde till största delen på vikande försäljning till några av våra kunder i Sverige. Svensk industri går generellt bra, men våra kunder inom telekom och förpackningsmaskiner har haft lägre försäljning och minskat behov av mekanik pga. Teknikutvecklingen", säger vd Claes Mellgren.

Rörelsemarginalen uppgick till 6,6 procent vilket kan jämföras med 9,6, 10,7 och 7,3 under första, andra respektive tredje kvartalet. Även jämfört med fjärde kvartalet i fjol blev marginalen sämre.

"Som jag tidigare kommunicerat hade vi under det första halvåret osedvanligt många projekt med bra rörelsemarginal. Två av våra produktionsanläggningar i Sverige har lönsamhetsproblem och åtgärdsprogram pågår, men det kommer att ta tid att få dem att nå tillfredsställande lönsamhet. Inklusive förvärvet av Gerdins Industrial System AB med dotterbolag borde resultatet i kvartalet blivit bättre", kommenterar Claes Mellgren.

Han noterar att råvarupriserna, speciellt för stål, ökar snabbt och att det är viktigt för bolaget att omgående justera kundpriserna.

Vad gäller framåtblickande växte AQ:s bolag i Indien kraftigt under 2016 och även under 2017 tror bolaget på en tillväxt.

"Dock är lönsamheten fortfarande otillfredsställande, men vi såg ett positivt trendbrott i slutet av året", säger Claes Mellgren.

Styrelsen har beslutat att låta målet för EBT-marginalen före skatt vara oförändrad på 8 procent. Den blev 8,5 procent för 2016.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -