På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tillväxtmarknaderna heta igen

Fondkommentar Det är på dagen en månad sedan Trump tillträdde presidentposten. Dags för Placera att ta pulsen på den snabbrörliga ETF-marknaden för att se hur investerarna har agerat under månaden.

Klart populärast under perioden har tillväxtmarknaderna varit. Det är helt klart en indikation på att investerarnas riskvilja har ökat.

Ishares Cores MSCI Emerging Markets som investerar brett på tillväxtmarknaderna, har varit den populäraste börshandlade fonden. Sannolikt i spåren på en svagare amerikansk dollar. Dollarns tidigare framfart har lugnat ner sig. En annan viktig faktor bakom intresset är tydliga signalerna på en starkare världskonjunktur som gynnar tillväxtmarknadsländerna.

Två av de mest nettoköpta börshandlade fonderna är företagsobligationsfonder. Här tar investerare sannolikt rygg på Trumps kommande företagsbeskattningsförslag som förväntas sänka bolagsskatten dramatiskt. Värt att notera är att risken i företagsobligationer minskar då bolagens vinster ökar med lägre skatt och sannolikheten för återbetalning av utestående obligationer ökar.

I vanlig ordning hittar man världens största och mest likvida börshandlade fond på listan. SPDR S&P 500 ETF som följer utvecklingen för de 500 största amerikanska bolagen har attraherat knappt 18 miljarder kronor. Värt att notera är att fonden är tio gånger så stor i förvaltat kapital som tillväxtmarkandsfonden vi hittar överst på listan.

Längre ner på topplistan hittar vi världens största guld-ETF. Inledningen på året var svalt men nu verkar investerarnas intresse ökat betydligt för guldinvesteringar. Guldpriset har ökat med drygt 8 procent sedan årsskiftet.

I slutet på vinnarlistan hittar vi börshandlade fonder för amerikanska finansaktier samt små- och medelstora bolag. Här har vi troliga vinnare på president Trumps skattesänkningar och minskade regleringar inom finanssektorn.

Bland de börshandlade fonder som har haft nettoutflöde hittar vi tillväxtorienterade teknikbolag i topp tillsammans med en amerikansk småbolagsfond.

Överst hittar vi Ishares Russell 2000 som investerar i de 2 000 största småbolagen på den amerikanska marknaden. Småbolags-ETF:er finns både på både vinnarlistan och förlorarlistant. En förklaring kan vara att bolagen i Russel 2000 index är mer inriktad på teknikbolag. De fonder vi hittar på vinnarlistan med småbolagsfokus är mer koncentrerade då de innehåller färre bolag och har en tydligare tillt mot cykliska värdebolag. 

I toppen finns också PowerShares QQQ Trust som investerar i Nasdaq 100-index. Indexet följer de 100 största bolagen noterade på den tekniktunga Nasdaq-börsen i USA. Stora teknikbolag som Apple, Google, Amazon och Microsoft finns i fonden.

Vanguard Growth index fund som investerar i liknande typ av tillväxtbolag placerar sig högt på listan med nettoutflöden. Fonden investerar bredare än Nasdaq 100-index, här ingår även i medelstora tillväxtbolag och totalt är det 300 aktier i fonden.

Det har varit betydande utflöden från SPDR DOW Jones Average Fund som replikerar de 30 storbolag som ingår i Dow Jones index. Längre ner på listan har investerarna nettosålt kapitaltunga sektorer som fastigheter och kraftbolag. Den typen av investeringar är känsliga för höjda marknadsräntor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -